Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея е уведомила Япония, че планира да изпрати сателит в космоса

[post-views]
Севернокорейската ракета носител, носеща шпионски сателит, се взриви по време на полет

Северна Корея е уведомила Япония за плана си да изстреля ракета, носеща сателит, в рамките на осем дни, преди полунощ на 3 юни, съобщи японското правителство, предадоха Киодо и ДПА.

Прозорецът за изстрелване започна още в полунощ, а в уведомлението са посочени три опасни морски зони, за които се смята, че са районите, в които ще паднат отломки от ракетата – две западно от Корейския полуостров, а другата – източно от филипинския остров Лусон, съобщава японската брегова охрана.

Официални представители на Япония, САЩ и Южна Корея потвърдиха, че ще призоват Северна Корея да преустанови плана, тъй като всяко изстрелване на снаряд с използване на технология за балистични ракети би представлявало нарушение на резолюциите на ООН. Японският премиер Фумио Кишида е наредил на съответните министерства и агенции да положат максимални усилия за събиране и анализиране на информацията за възможното изстрелване на сателит, според правителствен служител.

Пхенян представи плана за изстрелване на спътника в момент, когато се очаква лидерите на Япония, Китай и Южна Корея да се срещнат по-късно в понеделник в Сеул за първи път от декември 2019 г. насам. Вчера Кишида и южнокорейският му колега, президентът Юн Сук-йол, се договориха да работят заедно за справяне с ядрените и ракетните заплахи на Северна Корея по време на двустранните си разговори в южнокорейската столица, отбелязва Киодо.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани