Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея изстреля ракета, след като предупреди, че ще изведе спътник в орбита

[post-views]
Севернокорейската ракета носител, носеща шпионски сателит, се взриви по време на полет

Северна Корея изстреля неидентифицирана ракета с южна траектория край западното си крайбрежие, съобщиха южнокорейските военни, часове след като Пхенян заяви, че ще изстреля спътник малко преди 4 юни, предаде Ройтерс.

Японското правителство издаде извънредно предупреждение към жителите на южната част на страната да се укрият от възможната заплаха от севернокорейска ракета. По-късно то беше отменено, тъй като властите установиха, че не се очаква тя да прелети над японска територия.

Япония съобщи по своята система за ранно известяване на населението „Джей Алърт“, че Северна Корея изглежда е изстреляла ракета. Предупреждението беше изпратено до жителите на южната префектура Окинава. По-рано през деня Северна Корея уведоми Япония, че планира да изстреля сателит между 27 май и 4 юни.

Изстрелването вероятно ще бъде опит на Пхенян да изведе в орбита втори шпионски спътник. След няколко неуспешни опита, които завършваха с разбиване на ракетите, през ноември Северна Корея успешно изведе в орбита първия си такъв сателит.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани