Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Южна Корея, Япония и Китай са потвърдили значението на денуклеаризацията на Корейския полуостров на тристранната среща на върха

[post-views]
Япония наложи санкции срещу "Туполев", "Алроса" и още 40 руски организации

Японският премиер Фумио Кишида заяви, че неговата страна, Южна Корея и Китай са потвърдили днес по време на тристранна среща на върха между тях важността на денуклеаризацията на Северна Корея. Тристранната среща беше проведена часове след като Пхенян обяви план за изстрелване на ракета, извеждаща в орбита шпионски сателит, предаде Киодо.

Тримата лидери обявиха също, че са се споразумели да подобрят тристранното сътрудничество. „Решихме да организираме редовно тристранни срещи“, заяви на съвместната пресконференция южнокорейският президент Юн Сук-йол, цитиран от Франс прес.

Кишида подчерта на съвместната пресконференция, че стабилността на Корейския полуостров е „общ интерес“ за трите азиатски държави.

По време на срещата китайският премиер Ли Цян призова всички страни към „сдържаност“ на Корейския полуостров, отбелязва Синхуа.

По-рано през деня лидерите на Япония, Южна Корея и Китай се договориха да работят заедно в широк спектър от области, като например междуличностен обмен и икономическо сътрудничество, на първата си тристранна среща на върха от повече от четири години. В момент на опасения за сигурността в региона на фона на ядрените и ракетните заплахи от страна на Северна Корея, вниманието беше насочено към това дали тримата лидери ще представят единна позиция по отношение на Пхенян, който засилва икономическите и военните си връзки с Китай, отбелязва Киодо.

По-рано днес японското правителство съобщи, че Северна Корея е уведомила Токио за плана си да изстреля ракета, извеждаща в орбита сателит, преди 4 юни. Изстрелването може да включва използването на технология за балистични ракети, което нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

 В началото на тристранната среща на върха японският премиер Кишида призова Северна Корея да отмени планираното изстрелване на сателит, а председателят на срещата, президентът на Южна Корея Юн Сук-йол заяви, че това би застрашило регионалния и световния мир и стабилност. Ли Цян не спомена този въпрос, като заяви само, че ролята на Китай, Япония и Южна Корея е „да насърчават развитието, да стимулират сътрудничеството в Източна Азия и да гарантират мира и просперитета в региона и света“.

По време на изявлението за медиите Ли Цян, който встъпи в длъжност през март 2023 г., призова за „политическо уреждане“ на въпросите, свързани със Северна Корея, чрез диалог.

Северна Корея се опитва да задълбочи отношенията си с Китай, докато Япония и Южна Корея засилват сътрудничеството в областта на сигурността, критикувайки нарастващата военна настъпателност на Пекин. На предишната среща на върха през декември 2019 г. в югозападния китайски град Чънду Япония, Южна Корея и Китай се договориха да се ангажират с „пълната денуклеаризация на Корейския полуостров“.

Кишида заяви, че тримата лидери имат желание и да възобновят преговорите за подписване на тристранно споразумение за свободна търговия, които бяха спрени в началото на 2020 г. на фона на пандемията от КОВИД-19. По принцип азиатските държави провеждат тристранни срещи на върха ежегодно на ротационен принцип, но те понякога са били преустановявани, тъй като връзките на Япония с двете ѝ съседки се влошиха заради исторически и териториални спорове.

Неотдавна Китай наложи пълна забрана за внос на японски морски дарове след изпускането на пречистени радиоактивни отпадъчни води от авариралата атомна електроцентрала „Фукушима“, започнало през август 2023 г. На двустранна среща вчера Кишида поиска от Ли Цян незабавна отмяна на забраната за внос. Но Ли е изразил безпокойството на Пекин относно, както той е заявил „изхвърлянето на замърсена с радиация вода“, според китайски медии.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани