Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Очаква се Парламентарната асамблея на НАТО да приеме препоръки за предстоящата през юли среща на върха на Алианса във Вашингтон

[post-views]
Очаква се Парламентарната асамблея на НАТО да приеме препоръки за предстоящата през юли среща на върха на Алианса във ВашингтонО

Парламентарната асамблея на НАТО трябва да приеме своите препоръки за предстоящата през юли среща на върха на Алианса във Вашингтон, САЩ. София е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на Организацията на Северноатлантическия договор. Днес е последният ден на форума, който започна в събота.

Предвижда се на откриването на пленарната сесия участниците в пролетната сесия да бъдат приветствани от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателя на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба, заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова, служебния министър-председател Димитър Главчев, председателя на парламента на Швеция д-р Андреас Норлен и чрез видеоконферентна връзка министъра на отбраната на Украйна Рустем Умеров. В София Асамблеята трябва да приеме своите препоръки за срещата на върха на НАТО във Вашингтон, които председателят на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба ще представи пред държавните и правителствени ръководители.

В работата на пролетната сесия в София участват за пръв път и шведски парламентаристи, след като страната стана пълноправен член на Алианса. 

Целта на Кремъл в момента е да повлияе директно в предстоящите избори през юни, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в първия ден на пролетната сесия. Запрянов бе говорител в Комитета по отбрана и сигурност. Имаме предвид европейската резолюция от 25 април т.г. за нови сигнали за влияние и намеса на Русия спрямо евроизборите, посочи служебният министър. България е цел на хибридната агресия на Русия, ние сме във фокуса на активни процеси и кампании на дезинформация, опитващи се да повлияят на вътрешнополитическите ни процеси, заяви Запрянов. По отношение на Русия българската държава е подготвена и очаква такива дейности по дезинформация във връзка с предстоящите избори на 9 юни и сме изключително внимателни, каза още служебният министър.

Младите хора искат да бъдат в предизвикателна среда, искат, присъединявайки се към НАТО, да виждат модерни технологии, да имат повече възможности за развитие, заяви каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който също бе говорител в Комитета по отбрана и сигурност в първия ден на форума. За това работим и вярвам, че Българската армия ще бъде достоен работодател, добави той. Много е трудно да се привличат младите хора към военна служба, каза още адмирал Ефтимов.

В рамките на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО Атанас Запрянов се срещна с парламентарна делегация от Върховната рада на Украйна. По време на разговорите министър Запрянов потвърди ангажимента на България за укрепване на сътрудничеството с Украйна и за продължаване на подкрепата на страната да защитава правото си на свобода и независимост, самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност и да се развива като суверенна нация.

Изграждането на устойчив и надежден механизъм за превенция и противодействие на дезинформацията е инвестиция в дългосрочен план, заяви служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов във втория ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея. Имаме примери за това как пропаганда и реч на омразата, изпратени от фалшиви профили в социалните мрежи, могат да предизвикат проява на насилие и то от малолетни в центъра на София, каза той. Необходимо е да работим за открито сътрудничество между институции, медийни партньори и общественост, проактивни хоризонтални обучения, изграждане на капацитет за критическо мислене и проверка на факти, подкрепа за отговорната журналистика и обективното отразяване на събитията, обясни Стоянов. Според него всички тези усилия биха били напразни, „ако не успеем да възстановим общественото доверие“.

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации  участват в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, посочват организаторите.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани