Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столтенберг: НАТО е най-успешният съюз в историята, защото умее да се променя и адаптира

[post-views]
Столтенберг: НАТО е най-успешният съюз в историята, защото умее да се променя и адаптира

На срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли ще отпразнуваме годишнина на най-успешния съюз в света – НАТО, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в началото на речта си пред Парламентарната асамблея на НАТО в София.

Столтенберг: НАТО е най-успешният съюз в историята, защото умее да се променя и адаптира
Снимка: БТА

„НАТО е най-успешният съюз в историята, защото умее да се променя и адаптира в един постоянно променящ се свят“, каза Столтенберг. И на срещата, освен да празнуваме, трябва да демонстрираме че НАТО се променя и адаптира“, добави той.

Като пример за това той посочи присъединяването на Швеция към организацията като пълноправен член и поздрави скандинавската страна като гражданин на съседна Норвегия.

Столтенберг заяви, че за него е чест да се срещне отново със законодатели от страните от НАТО, тъй като знае, че в крайна сметка парламентите решават какво се случва в НАТО, тъй като представляват демократичните институции, които алиансът е създаден да защитава.

По думите на генералния секретар на НАТО има три ключови теми, които трябва да бъдат обсъдени на срещата на върха във Вашингтон.

Първата тема е възпирането и отбраната, защото основната цел на НАТО е да предотвратява война, посочи Столтенберг. По думите му всеки потенциален нападател трябва да знае че атаката срещу един съюзник означава атака срещу всички.

Трябва да разработим нови планове за отбрана и да гарантираме, че имаме необходимите сили, по-голяма бойна готовност и нови способности, за възпиране, посочи той. Според генералния секретар добрата новина е, че Европа прави това. Съюзниците наистина инвестират повече, каза той и посочи, че в момента 18 страни от НАТО харчат 2% от БВП за отбрана, в сравнение с преди 2 години, когато те са били по-малко от 10  и през 2014 г., когато са били само три.

Втората основна тема във Вашингтон ще бъде Украйна, каза Столтенберг. „Видяхме ужасяващата атака срещу търговски център в Харковска област през уикенда“, заяви той. По думите му това е пореден пример за жестокостта на тази война, която Русия трябва да прекрати.

По думите на Столтенберг страните от НАТО предоставят безпрецедентна военна подкрепа на Украйна и почти 99% от военната помощ се предоставя от страни от алианса. Благодарение на тази помощ Украйна е освободила 50% от територията, окупирана от Русия след началото на инвазията.

Повечето експерти в началото на войната смятаха, че Русия бързо ще превземе Украйна, но това не се случи, посочи генералният секретар. Вместо това украинците потопиха множество кораби в Черно море и нанесоха тежки загуби на руснаците, добави той.

Това са добрите новини, каза обаче Столтенберг. „Проблемът е чрез последните месеци ние не доставяме на Украйна това, което сме обещали“, заяви той. „Това забавяне във военната подкрепа има последици на бойното поле“, посочи генералният секретар.

Ето защо има спешна необходимост съюзниците да се споразумеят за по-голяма роля на НАТО в координацията на подкрепата, заяви Столтгенберг и каза, че ще предложи това във Вашингтон.

Третата основна тема ще бъдат глобалните партньорства и в частност Азиатско-Тихоокеанските партньори на НАТО – Япония Южна Корея и Австралия, посочи генералният секретар.

По думите на Столтенберг НАТО е регионален съюз, но северноатлантическият регион е изправен пред глобални заплахи.

Войната в Украйна е пример за това, защото най-важните доставчици и поддръжници на войната на Русия в Украйна са в Азия, посочи той. По думите му Китай доставя на Русия стоки с двойна употреба, не е осъдил войната в Украйна и доставя 90% от микроелектрониката, която Русия използва, за да да произвежда ракети и танкове за войната си в Урайна.

Иран е друг доставчик който доставя дронове на Русия, а Северна Корея ѝ е доставила повече от милион снаряди, посочи Столтенберг. Русия пък е споделила ракетни технологии с Иран и Северна Корея.

Ние няма да разширяваме НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион, но трябва да работим, със съюзниците си там защото споделяме общи ценности, каза той.

Сега живеем в един по-опасен свят но алиансът е по-силен, каза още Столтенберг. „Никой ме може да каже със сигурност каква ще бъде следващата заплаха за НАТО, но ние можем да кажем че ще сме сигурни, ако сме единни“, заяви в заключение генералният секретар.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани