Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Започна най-голямото тактическо учение на Сухопътните войски „Тракийски воин 24“

[post-views]
Започна най-голямото тактическо учение на Сухопътните войски „Тракийски воин 24“

Днес, 28 май, на учебен полигон “Корен“ се проведе церемония по откриване на учението „Тракийски воин 24“, на която участниците бяха поздравени от провеждащия учението бригаден генерал Пламен Йорданов.

Започна най-голямото тактическо учение на Сухопътните войски „Тракийски воин 24“
Започна най-голямото тактическо учение на Сухопътните войски „Тракийски воин 24“

„Огромна чест за мен е, че днес имам възможността да открия най-голямото учение на Сухопътните войски за 2024 г. „Тракийски воин 24“. Вие ще имате възможността да демонстрирате вашите знания и умения по планиране и водене на операцията. Щабовете ще имат възможността на практика да видят това, което са планирали, а войските да си изпълнят задачите по време на отбранителния бой. Апелирам за спазване на мерките за безопасност. Всеки един да се грижи за този до него така, че занятието да има успешен край“, каза в обръщението си бригаден генерал Йорданов и даде начало на „Тракийски воин 24“.

Учението се провежда до 4 юни на учебните полигони „Корен“ и „Ново село“ и в него участват над 2000 военнослужещи и до 700 единици техника, както личен състав и лететелни средства от Военновъздушните сили за непосредствена авиационна поддръжка и авиомедицинска евакуация.

Освен 2-ра механизирана бригада, като основен обучаем,  от състава на Сухопътните войски в учението участват щаб на дивизия, сформиран от Командването на Сухопътните войски, клетка за отговор от 61-ва механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен, противотанков дивизион и реактивна батарея от състава на 4-ти артилерийски полк – Асеновград, инженерна рота от 55-ти инженерен полк – Белене, рота за специална и санитарна обработка, огнеметно-димов взвод и отделения за радиационно и химическо разузнаване от 59-ти батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология – Горна Оряховица, разузнавателна рота от 1-ви разузнавателен батальон – Свобода, алпийска рота от 101-ви алпийски полк – Смолян, 78-ми батальон за осигуряване и батальона за комуникационно-информационна поддръжка – София и логистичен модул от 110-ти логистичен полк – Пловдив.

В учението освен участници от Сухопътните войски са включени формирования от Военновъздушните сили, Многонационалната бойна група на НАТО в България, екипи от Военномедицинска академия, служба „Военна полиция“, преподаватели и слушатели в редовна и задочна форма на обучение във Военна академия „Георги Раковски“, както офицери и курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“и екип за гражданско-военно сътрудничество от армията на САЩ.

По време на „Тракийски воин 24“ ще бъдат проведени бойни стрелби с механизирани, танкови и артилерийски формирования, стрелби със средствата за непосредствена авиационна поддръжка, както и стрелби с ракетна система за залпов огън „HIMERS” от 181-ви артилерийски полк от Националната гвардия на щата Тенеси от САЩ. Ще бъдат използвани терминалите на сателитната мрежа Starling и безпилотните летателни средства в маневрените формирования от Сухопътните войски.

Многонационалната бойна група на НАТО в България участва с формирования от Италианската Република, Република Албания, Република Гърция, Република Северна Македония, Република Хърватия, Черна гора и САЩ, на учебен полигон „Ново село“.

Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков. Офицер, провеждащ учението, е заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Йорданов, а директор на учението, е заместник-началникът на щаба по операциите на Сухопътните войски полковник Ивайло Иванов.

В рамките на „Тракийски воин 24“ от 1 до 3 юни на полигон „Корен“ ще се проведе тактическо учение с бойна стрелба „Ответен удар 24“ с формированията на 2-ра механизирана бригада. Провеждащ „Ответен удар 24“ е командирът на бригадата бригаден генерал Мирослав Костадинов.

На 4 юни ще се състои Ден за демонстриране на способности.

Източник: landforce.armf.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани