Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Испания, Норвегия и Ирландия официално признаха Палестина, отношенията между ЕС и Израел се влошиха

[post-views]
Испания, Норвегия и Ирландия официално признаха Палестина, отношенията между ЕС и Израел се влошиха

Испания, Норвегия и Ирландия официално признаха Палестина за независима държава в рамките на координирано усилие да окажат международен натиск върху Израел да смекчи разрушителния си отговор на нападението на „Хамас“ от миналата година, предаде Асошиейтед Прес.

„Това е историческо решение, което има една цел: Да помогне на израелците и палестинците да постигнат мир“, каза испанският премиер Педро Санчес.

Правителството на Санчес е „съучастник в подстрекаването към геноцид срещу евреите и военни престъпления“, написа министърът на външните работи на Израел Израел Кац в социалната платформа „Екс“.

Малко след Испания, Ирландия и Норвегия също формализираха решението, което бяха обявили съвместно миналата седмица.

„Това е важен момент и смятам, че праща сигнал към света, че има практични действия, които могат да бъдат предприети от една държава, за да се помогне да се запази надеждата и целта на решението за две държави в момент, когато други се опитват да напълно да го унищожат“, заяви ирландският министър-председател Саймън Харис, преди кабинетът му да се събере, за да подпише официално решението.

„Повече от 30 години Норвегия е един от най-силните поддръжници на Държавата Палестина. Днешният ден, в който Норвегия официално признава Палестина за държава, е важен етап в отношенията между Норвегия и Палестина“, каза норвежкият външен министър Еспен Барт Ейде.

Въпреки че 140 държави признават Палестина за независима държава, което е повече от две трети от ООН, нито една от големите западни сили не е направила това, посочва АП. Все пак присъединяването на трите европейски държави към групата представлява победа за палестинските усилия в света на общественото мнение и вероятно ще окаже натиск върху Франция и Германия да преосмислят позицията си.

Отношенията между ЕС и Израел се влошиха след признаването на Палестина от някои страни членки, а вчера Мадрид настоя, че Брюксел трябва да предприеме мерки срещу Тел Авив заради продължаващите смъртоносни нападения в град Рафах.

Премиерът на Словения Роберт Голоб заяви вчера, че правителството ще вземе решение относно признаването на Палестина в четвъртък, като ще изпрати решението си в парламента за окончателно одобрение.

Съединените щати и Великобритания, наред с други страни, подкрепят идеята за независима палестинска държава наред с Израел, но твърдят, че тя трябва да бъде създадена чрез преговори за уреждане на конфликта. Правителството на Нетаняху заявява, че конфликтът може да бъде уреден само чрез преки преговори.

Девет от общо 27 държави членки на Европейския съюз признават Държавата Палестина. Осем от тях го направиха преди присъединяването си към блока – още след като палестинският лидер Ясер Арафат обяви на 15 ноември 1988 г. Палестина за независима държава – Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 г. Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 г. от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в ЕС.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани