Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай и САЩ постигнаха съгласие да поддържат диалог във връзка с управлението на рисковете при морските спорове

[post-views]
Хотел "Шангри-Ла" в Сингапур

Представители на Китай и САЩ проведоха днес консултации по морските въпроси, по време на които двете страни постигнаха съгласие да поддържат диалог и да управляват рисковете, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на китайското министерство на външните работи.

Китай съобщи, че в петък двете страни са обменили мнения във връзка с морската ситуация, договорили са се да поддържат диалог и да избягват недоразумения и погрешни преценки и калкулации.

Китайското външно министерство заяви, че Пекин изразява силно безпокойство относно нарушенията и провокациите от страна на САЩ в близките до Китай води и настоява Вашингтон да се въздържа от намеса в споровете между Китай и неговите съседи или да „използва морето за контрол над Китай“.

САЩ трябва незабавно да спрат да подкрепят и покровителстват силите за независимост на Тайван, допълни ведомството. Вашингтон поддържа преки контакти с Тайпе, включително и предоставяне на оръжия, на които Пекин се противопоставя. Китай твърди, че демократично управляваният остров е негова територия, но тайванското правителство категорично отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет, отбелязва Ройтерс.

Китай също така призова САЩ да не вземат страна в споровете в Южнокитайсо море, след като през март Вашингтон разшири споразумението за сигурност с Филипините, включвайки вече и намеса при нападение срещу бреговата им охрана.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани