Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Севернокорейската ракета носител, носеща шпионски сателит, се взриви по време на полет

[post-views]
Севернокорейската ракета носител, носеща шпионски сателит, се взриви по време на полет

Опитът на Северна Корея да изведе шпионски спътник в орбита се провали, съобщи държавната Корейска централна телеграфна агенция, цитирана от Асошиейтед Прес.

Ракетата носител се е взривила по време на полета, като според севернокорейските държавни медии причината е повреда в двигателя.

Северна Корея изстреля ракета носител, която носеше втория ѝ военен шпионски спътник, часове след като съобщението ѝ за план за извеждане на спътник в орбита предизвика силни критики от страна на съседите ѝ.

Съветът на началник-щабовете на Южна Корея съобщи, че е засякъл траектория на изстрелване на шпионския спътник, изстрелян от главния космически център на Севера в североизточната част на страната в 22:44 ч. местно време.

Южнокорейските военни съобщиха, че ракетата е била изстреляна в южна посока край западното крайбрежие на Корейския полуостров. Те заявиха, че четири минути след изстрелването във водите са били забелязани множество фрагменти. Той заяви, че южнокорейските и американските разузнавателни органи анализират дали изстрелването е било успешно.

По-рано днес Северна Корея уведоми японската брегова охрана за плановете си да изстреля „сателитна ракета“ по време на прозореца за изстрелване от днес до 3 юни.

Канцеларията на японския министър-председател отмени по-ранното предупреждение за ракетна опасност, издадено за остров Окинава след изстрелването от Северна Корея.

Северна Корея изведе първия си военен разузнавателен спътник в орбита през ноември миналата година като част от усилията за изграждане на космическа мрежа за наблюдение. По-късно севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви на заседание на управляващата партия, че през 2024 г. страната ще изстреля още три шпионски сателита.

Изстрелването през ноември последва две неуспешни изстрелвания.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани