Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стефка Костадинова и Томас Бах посрещнаха българския президент Румен Радев в Лозана

[post-views]
Стефка Костадинова и Томас Бах посрещнаха българския президент Румен Радев в Лозана

Визитата е по повод евентуалното ни домакинство на Младежки олимпийски зимни игри, членовете на българската делегация разгледаха Олимпийския музей с увековечени важни за родния спорт събития

В рамките на визитата си в Швейцария държавният глава Румен Радев бе посрещнат в Олимпийския музей в Лозана от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и от председателя на БОК и член на Комисията на МОК по „Култура и олимпийско наследство“ Стефка Костадинова, с тях бе и генералният секретар на БОК Белчо Горанов.

Президентът Радев е на официално посещение в Лозана по лична покана на Томас Бах. В придружаващата го делегация бяха включени Васил Терзиев, кмет на София, Гълъб Донев, началник на кабинета на президента, Георги Александров, съветник по младежта и спорта, Весела Лечева, председател на Българския стрелкови съюз и член на Комисията на МОК по обществени въпроси и корпоративни комуникации.

В музея гостите разгледаха експонатите, като специално внимание беше отделено на българските експонати – летвата със световния рекорд на Стефка Костадинова, състезателния й номер от Атланта, екипът на Евгения Раданова. След това делегацията разгледа и новия Олимпийски дом.

Двете страни обсъдиха желанието на България за домакинство на Зимни младежки олимпийски игри и перспективите в тази посока. Бяха изтъкнати предимствата на София с нейната близост до планината и опита на България като домакин на големи първенства в зимните спортове. Трябва да се положат съвместни усилия за изработване на успешна кандидатура, която да е с реалистични срокове и която да се базира на обширен анализ на съществуващите условия.

Българският олимпийски комитет изрази своята пълна готовност да поеме своята роля в подготовката на бъдеща кандидатура, съвместно с правителството, кметствата на градовете-домакини. Президентът Радев изрази безусловната си подкрепа за тази инициатива. Съобразно новата си стратегия за домакинства на олимпийски игри, МОК има специален отдел, който разглежда обявените кандидатури, и най-важното – оказва пълна подкрепа при планирането и реализирането на евентуална кандидатура.

На срещата беше постигната договореност за съвместно изработване на пътна карта за издигането на кандидатурата на България за зимни младежки олимпийски игри. Ключова фигура в тези преговори е г-жа Жаклин Барет, директор, отговарящ за бъдещите домакини на олимпийски игри, която също присъства на срещата.

Планира се следващи разговори да се проведат по време на Олимпийските игри в Париж, които започват след 59 дни. Президентът Бах пожела успех на българските състезатели и благодари за отличното сътрудничество и доброто приятелство с г-жа Костадинова.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани