Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Амнести интернешънъл“: Използването на смъртно наказание в световен мащаб е на най-високо ниво от 2015 г. насам

[post-views]
"Амнести интернешънъл": Използването на смъртно наказание в световен мащаб е на най-високо ниво от 2015 г. насам

Употребата на смъртно наказание в световен мащаб е достигнала най-високото си ниво от 2015 г. насам, заяви базираната в Лондон правозащитна организация „Амнести интернешънъл“ (АИ), предаде ДПА.

През 2023 г. в 16 държави са били екзекутирани около 1153 души, се казва в съобщение за медиите на АИ. Това число  е нараснало с 31 % спрямо 883 през предходната година.

Най-много екзекуции – почти три четвърти от общия брой в световен мащаб – са извършени в Иран. През 2023 г. в близкоизточната държава са екзекутирани най-малко 853 души, което е с 48 % повече в сравнение с предходната година.

На второ място е Саудитска Арабия със 172 екзекуции, което представлява 15% от общия брой в света.

В Сомалия и САЩ също се наблюдава увеличение на броя на изпълнените смъртни присъди през миналата година – съответно 38 и 24.

Броят на държавите, в които се прилага смъртното наказание, спадна до рекордно ниско ниво през 2023 г., след като държави като Беларус, Япония, Мианма и Южен Судан не регистрираха екзекуции.

Въпреки това броят на новите смъртни присъди, издадени в световен мащаб през 2023 г., се е увеличил с 20 % до 2428.

Около 144 държави са отменили смъртното наказание със закон или на практика.

Джулия Дъчроу, генерален секретар на „Амнести интернешънъл“ в Германия, приветства намаляването на броя на държавите, прилагащи смъртно наказание, но заяви, че е обезпокоена от нарастването на общия брой екзекуции.

Тя изтъкна грубото незачитане на човешкия живот от страна на иранските власти и разкритикува използването на смъртни присъди за престъпления като критични публикации в социалните медии в Саудитска Арабия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани