Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Йеменските бунтовници хуси са обстрелвали гръцки кораб в Червено море

[post-views]
Експлозия в близост до кораб в Червено море край Йемен, съобщава фирма за сигурност

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси са атакували гръцки търговски кораб в Червено море, съобщи снощи американското централно военно командване (CENTCOM), цитирано от ДПА.

Хусите са изстреляли срещу кораба „Лаакс“ (Laax), собственост на гръцка компания, пет ракети. От кораба са съобщили, че той е бил ударен от три от тях, се казва в съобщението на американското командване, публикувано в платформата „Екс“.

Плавателният съд е бил в състояние да продължи по курса си. Няма данни за пострадали членове на екипажа.

Силите на американското централно командване са унищожили пет безпилотни въздушни системи, изстреляни от контролираната от хусите част на Йемен, се казва още в публикацията.

Ислямистките бунтовници започнаха атаките си срещу търговското корабоплаване в Червено море с аргумента, че искат да принудят Израел да спре войната в ивицата Газа, която започна след нападението на „Хамас“ на израелска територия на 7 октомври. Въпреки че те заявиха, че целта им са свързани с Израел кораби, много от плавателните съдове, които атакуват, нямат връзка с израелската държава.

Все повече кораби избягват по-краткия път между Азия и Европа през Червено море и заобикалят Африка по дългия маршрут около нос Добра надежда.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани