Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лаборатория за космически изследвания е открита във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“

[post-views]
Лаборатория за космически изследвания е открита във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски"

Лаборатория за космически изследвания е открита във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Тя е изцяло спонсорирана от фирма „ЕндуроСат“, която е един от най-бързо развиващите се производители на наносателити в света и е от основните работодатели в космическата индустрия на България.

Лабораторията е с 12 работни места, оборудвани с компютърни системи и осем места за практическа работа със сателити, които ще подпомагат обучаемите по новата магистърска програма „Космически инженеринг и технологии“.

Военновъздушното училище и въобще Военновъздушните сили (ВВС) са символ на нацията и самият факт, че можем да помогнем за създаването на по-смислена учебна програма за по-конкурентоспособен Космос, свързан с авиацията, за нас е огромен шанс, каза при откриването на лабораторията създателят и главен изпълнителен директор на „ЕндуроСат“ Райчо Райчев. Той допълни, че на училището е предоставено последно поколение компютърни системи, оборудвани с всички възможни софтуери за създаване на цялостна космическа мисия: от инженеринга на самия космически апарат – сателита, до интегрирането на полезните товари като камера или радар, до операциите в орбита. 

Това е третата лаборатория, която „ЕндуроСат“ изгражда във висше учебно заведение в България. Такива са разкрити във Военноморската академия и в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. И в трите висши училища от есента ще започне обучението по магистърската програма „Космически инженеринг и технологии“, като се предвижда 75 процента от часовете да са практика. Приетите в програмата ще имат достъп до сателити на фирмата в орбита, ще си сътрудничат с някои от водещите центрове в света, на място ще дойдат преподаватели от висши училища, които в момента се считат за лидери в областта на изучаването на Космоса.

Райчев подчерта, че най-голямото дарение е т.нар. настолен сателит. „Даряваме го, защото искаме от първия ден в тази магистратура да пипате истински космически системи, да работите с тях и в края на обучението си да сте добре завършен технологичен кадър“, каза още той в обръщението си към присъстващите курсанти. „Вярвам, че военновъздушното училище може да изгради бъдещето на космически сили в България. Страна без защитни сили и в орбита, в Космоса е странен прецедент за модерна държава. Вярвам, че с общи сили вие ще сте първопроходците“, добави Райчев.

Ние като военновъздушно училище сме най-близко до Космоса, само един въздушен слой ни дели. Произвеждаме курсанти за ВВС, а защо не утре да произвеждаме и за космическите войски. Всяка една развита нация вече има в своите войски и космически, каза бригаден ген. Юлиан Радойски, началник на ВВВУ „Георги Бенковски“. Той връчи на Райчо Райчев плакет на училището в знак на благодарност за приноса му в авиационното образование.

Дълбоко вярвам, че можем с общи усилия да направим Космоса много по-достъпен, вярвам, че има изключителна добавена стойност да се инвестира в човешкия капитал, защото той е ценен, каза още Райчев.

При откриването на новата лаборатория бяха връчени и грамоти на преподаватели от факултет „Авиационен“ на висшето училище за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните им задължения.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани