Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ПАП: Полша купува от САЩ стотици ракети въздух-земя

[post-views]
ПАП: Полша купува от САЩ стотици ракети въздух-земя

Полският министър на националната отбрана Владислав Кошиняк-Камиш подписа договор за закупуване на няколкостотин ракети въздух-земя с голям обсег на действие JASSM-ER от САЩ, предаде полската новинарска агенция ПАП. Сделката беше подписана днес във Варшава.

ПАП: Полша купува от САЩ стотици ракети въздух-земя
Снимка: ПАП

„Днес подписахме договор на стойност 735 млн. долара“, съобщи Владислав Кошиняк-Камиш на пресконференция.

„Това е най-голямата покупка досега“, каза той, като добави, че Полша и преди е купувала ракети от същата ракетна група.

„Това ще бъдат няколкостотин ракети въздух-земя с обсег на действие около хиляда километра“, продължи той и добави: „Това не е тактическо решение и покупка, а стратегическа покупка“. Според полския министър на националната отбрана първите доставки на ракетите ще започнат през 2026 година.

Крилатите ракети JASSM са разработени от американската отбранителна компания „Локхийд Мартин“ за поразяване на критичната инфраструктура на противника, командните центрове, частите за противовъздушна отбрана и въздушните бази. Версията с голям обсег на действие JASSM-ER влезе на въоръжение през 2014 година. Ракетите ще бъдат монтирани на полските изтребители Ф-16 и Ф-35.

Неотдавна Кошиняк-Камиш подписа сделка на стойност 960 млн. щатски долара за доставка на четири разузнавателни аеростати или балони с окачени радари по полската програма „Барбара“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани