Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пхенян праща към Южна Корея балони, пълни с боклуци

[post-views]
Южна Корея планира временно преустановяване на военно споразумение със Северна Корея заради балоните с боклук

Южна Корея предупреди жителите, живеещи близо до границата със Северна Корея, да бъдат нащрек, след като медиите съобщиха, че са били засечени повече от 90 балона, носещи различни предмети, включително боклук и екскременти, предаде Ройтерс.

Южнокорейските военни заявиха, че неидентифицирани обекти, за които се смята, че са от Северна Корея, са били забелязани близо до силно укрепената граница и призова хората да не се приближават и да съобщават за тях на военните или на полицията.

До днес бяха открити повече от 90 балона, като някои от тях са се приземили на земята, а други все още са били във въздуха,  Йонхап нюз, позовавайки се на военен източник.

Снимки, публикувани в южнокорейските медии, показват надут бял балон с привързана към него найлонова торбичка и на друго изображение се вижда нещо, което изглежда като паднал  балон с боклуци, разпръснати около него.

Заместник-министърът на отбраната на Северна Корея направи изявление в неделя, в което се заканва да упражни „мощна сила за самозащита“ и предупреди, че ще бъдат изпратени „купища отпадъци и мръсотия“ в отговор на това, че Сеул е изпратил по въздуха „мръсни неща“ на Северна Корея.

От години южнокорейски активисти изпращат балони с блистовки към Северна Корея, критикуващи нейните лидери и  USB памети с клипове на Kей-поп музика.

Северна Корея и Южна Корея остават технически във война от Споразумението за примирие сложи край на сраженията в Корейската война през 1950-1953 г., припомня Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани