Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съвместна подготовка на българските и американските специални сили

[post-views]
Съвместна подготовка на българските и американските специални сили

Успешно приключи поредната съвместна подготовка между силите за специални операции на България и на САЩ. Тя се проведе в периода 7-29 май в Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и в нея участваха формирования от 1-ва, 68-а, 86-а и 3-а група „Специални сили“ на СКСО и 20-а група за специални операции от Съвместното командване на специалните операции на САЩ.

Съвместна подготовка на българските и американските специални сили

Целта на подготовката беше усъвършенстване на способностите при съвместно отработване на задачи между тимовете в рамките на занятия по огнева, инженерна, свързочна, военномедицинска и тактико-специална подготовка, с акцент на тактически действия в градска среда и затворени пространства.

През изминалите три седмици на интензивни тренировки операторите от Специалните сили на Българската армия и Въоръжените сили на САЩ демонстрираха висока мотивация и умения. Военнослужещите обмениха опит по отношение на използваните стандартни оперативни процедури за проникване в сграда, освобождаване на заложници и планиране на специални операции.

Съвместната подготовка на специалните сили на България и на САЩ завърши с двудневно тактическо учение на тема „Разузнаване и провеждане на специална операция за освобождаване на заложници“.

За нуждите на учението бяха сформирани съвместни българско-американски тимове за специални операции, които получиха задача, планираха и проведоха директни действия върху обект на противостоящите сили. В хода на изпълнение на задачата беше добита разузнавателна информация за задържан заложник в съседен обект. След детайлно планиране и прецизно проведена операция, на следващия ден заложникът беше освободен.

Станалите традиционни през последните години съвместни подготовки между силите за специални операции на България и на САЩ спомагат за поддържане и усъвършенстване на способностите на операторите от бойните формирования на СКСО и допринасят за постигане на пълна оперативна съвместимост с партньорите от Силите за специални операции на САЩ.

Днес подготовката завърши с церемония, на която командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, в присъствието на офицери от Офиса за отбранително сътрудничество към Посолството на САЩ в България, приветства участниците в подготовката и даде висока оценка на постигнатите резултати и демонстрираната отлична сглобеност на съвместните екипи.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани