Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ООН е парализирана от налагането на вето, не се приемат решения, заяви Борел

[post-views]
ООН е парализирана от налагането на вето, не се приемат решения, заяви Борел

Системата на ООН е парализирана от налагането на вето, не се приемат решения, коментира днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Налагането на вето удължава конфликтите и избиването на хора, добави той пред участниците във форума по сигурността „Шуман“, чийто домакин е Европейският парламент в Брюксел. На срещата присъстват 500 участници от 70 държави и организации по света.

Предстои да бъдат обсъдени въпросите за киберсигурността, отбраната, противодействието на тероризма и хибридните заплахи, уточни Борел. Той добави, че разговорите ще обхванат войните в Украйна и Газа, но отбеляза, че това не са единствените „горещи точки“ по света днес. През 2022 г. в 56 държави имаше от въоръжени конфликти, докато през 2020 г. броят на тези страни бе 30, посочи върховният представител.

По неговите думи ЕС подкрепя в областта на отбраната и в защита на мира над 20 държави. ЕС иска да увеличи ролята си на доставчик на сигурност, добави Борел.

Очаквам да не сме съгласни по всичко, но и да намерим пресечни точки, обърна се той към участниците в срещата. По неговите думи ще бъдат потърсени отговори дали представените страни могат да се обединят около общ списък на заплахите за сигурността, дали могат да се приспособят за справяне със заплахите, дали могат да взаимодействат.

Политиката на силата се завърна. Трябва да се обединим в отхвърлянето на това употребата на сила да стане нещо обичайно. Наблюдаваме зачестяване на случаите на морско пиратство. Световният океан и Космосът ще бъдат следващото бойно поле, заплахите там ще се множат, предупреди Борел.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани