Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

От септември започва рeгистрацията на „чуждите агенти” в Грузия

[post-views]
От септември започва рeгистрацията на „чуждите агенти” в Грузия

Юридическите лица в Грузия, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, ще бъдат регистрирани в специална база данни от септември в съответствие с новия закон за чуждестранните агенти. Това заяви председателят на грузинския парламент Шалва Папуашвили, цитиран от ТАСС.

Новите разпоредби важат само за медии и юридически лица, които получават 20% или повече от финансирането си от чужбина. Такива организации ще бъдат задължени да информират Министерството на правосъдието за своите приходи и разходи. В противен случай ще бъдат глобявани.

На 14 май грузинският парламент прие на трето четене Закона за прозрачността на чуждестранното влияние. Президентът на страната Саломе Зурабишвили наложи вето на закона на 18 май, което обаче бе отменено от парламента.

Противниците на законопроекта организираха в продължение на повече от месец едни от най-големите протести, които Грузия е виждала след независимостта си от Москва през 1991 г.,

САЩ, Великобритания и Европейският съюз разкритикуваха законопроекта, който грузинските опозиционни групи нарекоха „руския закон“, заявявайки, че е моделиран по руското законодателство, използвано за действия срещу противниците на Владимир Путин.

Русия не е популярна сред много грузинци заради подкрепата си за отцепническите региони Абхазия и Южна Осетия, като общественото мнение като цяло подкрепя членството в ЕС и НАТО.

Най-ново

Единична публикация

Избрани