Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Блинкън разкритикува руската дезинформация, след като намекна, че САЩ може да позволят на Украйна да поразява цели в Русия

[post-views]
Блинкън защити Байдън, като заяви, че той е възстановил доверието на света в лидерството на САЩ

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разкритикува днес руските опити за предизвикване на спорове в демократичните страни с дезинформация, предаде Асошиейтед прес. Той намекна, че правителството на Байдън скоро би могло да позволи на Украйна да използва предоставени от САЩ боеприпаси, за да поразява цели в Русия.

На срещата на външните министри от НАТО, която се провежда в Прага, Блинкън говори за дезинформацията на Москва, като я нарече „отрова“ и подписа споразумение с чешкото правителство за борба с нея. На посещение в чешка военна база той разгледа бронирани превозни средства, които Прага изпраща на Киев, за да помогне в отблъскването на руската инвазия.

„Знаем, че информационният фронт е един от основните фронтове на съревнованието, което имаме, и на враждебните отношения, които имаме, особено с Русия“, каза Блинкън. Споразумението с Чехия (17-ото, подписано от САЩ с партньорски страни) ще помогне за „ефикасното справяне с дезинформацията, която е отрова, инжектирана в демократичните страни от нашите врагове“, добави той по време на срещата си с чешкия министър на външните работи Ян Липавски.

Липавски изрази съгласие и отбеляза, че чешките власти наскоро са разкрили голяма дезинформационна кампания, подкрепяна от Русия.

„Изправени сме пред конфронтация между демокрация и автокрация“, заяви Липавски. „Кремъл започна да взема на прицел демократични страни по целия свят чрез кибервойна, пропаганда и операции, насочени към оказване на влияние, и тази опасност вече не може да бъде подценявана“, добави той.

Руската инвазия в Украйна и подкрепата за Киев в отблъскването ѝ ще бъде основна тема на срещите на външните министри от НАТО днес и утре, отбелязва АП. Това е последната важна дипломатическа среща преди лидерите да преговарят отново през юли във Вашингтон, когато ще отбележат и 75-годишнината от основаването на алианса.

Блинкън каза вчера в Молдова, че политиката на САЩ по въпроса как Украйна да използва американските оръжия постоянно се обсъжда, с което намекна, че Вашингтон може да позволи на Украйна да ги използва за нападения срещу Русия.

Въпреки че висши американски представители твърдят, че няма такава официална забрана, те отдавна заявиха, че според тях ползването на американски оръжия за поразяване на цели в Русия ще предизвика отговор от Москва, който ще влоши ситуацията – нещо, което руският президент Владимир Путин обеща.

Тази позиция, изглежда, ще бъде преосмислена и Блинкън отбеляза, че „отличителният белег“ на позицията на администрацията на Байдън по въпроса за Украйна е това, че тя се „адаптира и приспособява“, когато това е необходимо.

Блинкън посети Киев по-рано този месец, където украинският президент Володимир Зеленски призова да стане възможно американската военна помощ да се използва за поразяване на руски позиции, от които се извършват нападения срещу Украйна.

„С промяната на условията, с промяната на бойното поле, с промяната на действията на Русия по отношение на начина, по който тя упражнява своята агресия и ескалация, ние също се адаптирахме и приспособихме, и съм убеден, че ще продължим да го правим“, заяви Блинкън на пресконференция в Кишинев.

„На всяка стъпка по пътя се адаптирахме и променяхме, когато беше необходимо, и точно това ще правим и занапред“, каза той. „Винаги се вслушваме, винаги се учим и винаги определяме какво е необходимо, за да сме сигурни, че Украйна може ефективно да продължи да се защитава, и ще продължим да го правим“, подчерта той.

По-рано тази седмица френският президент Еманюел Макрон и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заявиха, че западните държави не трябва да се противопоставят, ако се наложи Украйна да нанесе удар вътре в Русия, за да се защити.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани