Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китайският министър на отбраната се срещна с американския си колега в рамките на „Диалога Шангри-Ла“ в Сингапур

[post-views]
Хотел "Шангри-Ла" в Сингапур

Китайският министър на отбраната Дун Цзюн се срещна днес в Сингапур с американския си колега Лойд Остин, съобщи Ройтерс.

Преговорите между двамата се проведоха в кулоарите на тридневния форум „Диалог Шангри-Ла“. Това е първата им среща от 2022 г.

Основни теми бяха спорни въпроси като Тайван и Южнокитайско море, наред с други неща, съобщиха говорители и на двете страни, цитирани от ДПА.

„Министърът (на отбраната на САЩ) изрази безпокойството си по отношение на дейността на китайската армия около Тайванския проток и заяви, че Китай не бива да използва смяната на властта в Тайван, част от нормалния демократичен процес, като претекст за насилствени мерки“, каза говорителят на Пентагона генерал Патрик Райдър в изявление след продължилата повече от час среща.

Дун от своя страна предупредил Остин, че САЩ не бива да се намесват в китайско-тайванския въпрос, заяви пред репортери говорителят на китайското министерство на отбраната Ву Циен. Подходът на САЩ спрямо Тайван нарушава ангажиментите, поети от САЩ, и изпраща грешен сигнал до „сепаратистките сили“ в Тайван, каза Ву, като цитира думите на министър Дун Цзюн.

Въпреки това и двете страни са подчертали важното значение на това да се запазят отворени връзките между двете армии, заяви анонимен представител на американската отбранителна индустрия. Той добави, че срещата е направила „важна крачка“ към отварянето на линиите на комуникация, както и че Остин е бил „твърд, но професионален“. Той говори още за развитието на Китай в ядрената, космическата и кибернетичната област.

Двете страни обсъдиха също ситуацията в Южнокитайско море и конфликтите в Украйна и Газа.

В рамките на тридневната конференция в югоизточния азиатски икономически център, който започна днес, стотици министри, военни служители и експерти от целия свят планират да обсъдят проблемите и заплахите, пред които е изправен светът в момента, като например изкуствен интелект и киберзащита.

По времето на предшественика на Дун – Ли Шанфу, между отбранителните власти на двете страни цареше радиомълчание, тъй като Вашингтон беше наложил санкции на Ли във връзка с войната на Русия в Украйна, отбелязва Ройтерс. Ли не е забелязван на публично място от края на август, след което той бе уволнен, без да бъдат посочени причини.

След срещата между китайския президент Си Цзинпин и американския му колега Джо Байдън в Сан Франциско през ноември въоръжените сили на двете страни възобновиха контактите си.

На форума „Диалог Шангри-Ла“ филипинският президент ще произнесе реч, която се очаква да бъде насочена към претенциите, предявявани от различни страни за Южнокитайско море.

„Китай смята, че стратегическата военна комуникация на високо равнище със САЩ помага за стабилизиране на отношенията между военните от двете страни и Пекин е отворен за това“, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната Ву Циен.

Очаква се Лойд Остин да произнесе реч на форума утре, а Дун Цзюн – вдругиден.

По-късно днес президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши се очаква да обсъди правната и геополитическата позиция на Филипините по отношение на Южнокитайско море и да отбележи значението на морския маршрут за световната търговия.

Китай претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, включително частите, за които претендират Филипините, Бруней, Малайзия, Тайван и Виетнам, въпреки решението от 2016 г. на базирания в Хага Постоянен арбитражен съд, който установи, че претенциите на Пекин нямат правно основание.

Министърът на отбраната на Тайван Уелингтън Ко заяви пред репортери в Тайпе, че напрежението около демократично управлявания остров, за който Китай претендира, ще намалее, ако военните учения на Пекин бъдат прекратени.

„Ако Китай спре своите провокации и сплашвания, тогава мирът и стабилността може да бъдат запазени“, каза той.

Според доклад на базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания, публикуван днес, през последните години в региона се наблюдава рязко увеличение на броя на подобни учения.

„Диалог Шангри-Ла“, който се провежда за 21-ви път, се организира всяка година в Сингапур и събира военни и политически лидери, за да обсъдят въпроси в областта на сигурността. Той приключва на 2 юни.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани