Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кремълската тактика на изнудване

[post-views]
Кремълската тактика на изнудване

Първо бяха танковете и системите за противоракетна защита. После – самолетите Ф-16. Кремъл твърдеше, че доставката на тези оръжия на Украйна ще е „червена линия“, отвъд която западните държави, които ги предоставят на Киев, ще бъдат въвлечени във война с Русия. Е, сега украинската армия използва и германски, и американски танкове, и системи за ПВО „Пейтриът“, Ф-16 пък ще пристигнат до края на годината, но нито Германия, нито САЩ са влезли във войната.

Новата дъвка на проруската пропаганда е използването на западните оръжия, главно ракети, от украинците за удари по военни цели на територията на Русия. Самият Путин размаха пръст, че това било „игра с огъня“ и въвличане на страните от НАТО във войната. Огънят, който той подпали собственоръчно, и войната, която пак той започна. Тактиката на Путин е елементарна – чрез заплахи и изнудване той се опитва да блокира военния потенциал на Запада и да го извади от уравнението на битката в Украйна.

Войната между Русия и Украйна обаче си има своя логика. Тя не е японска борба сумо, в която състезателят се стреми да изтика с масата си съперника отвъд някаква линия. А по-скоро футболен мач, в който има остри атаки по крилата и в центъра дълбоко в полето на противника. Защо при положение че Русия обсипва с ракети украински градове на стотици километри от фронтовата линия, Украйна да няма право да отвръща със същото? Всъщност 10 държави от НАТО вече казаха „да“ за използването на техните оръжия срещу цели в Русия. Но все още се чака най-важният отговор – този на Вашингтон.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани