Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Началникът на Морското училище стана „почетен професор“ на eAcademy на NATO DEEP

[post-views]
Началникът на Морското училище стана „почетен професор“ на eAcademy на NATO DEEP

Росица КОЛЕВА

Началникът на Морското училище стана „почетен професор“ на eAcademy на NATO DEEP

Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров бе удостоен със званието „почетен професор“ на еAcademy на NATO DEEP. Церемонията се проведе на 23 май 2024 г. по време на Годишния преглед на програмата DEEP – Украйна за 2023 г., който се проведе в гр. Люблин, Полша. Програмата на НАТО за усъвършенстване на военното образование (Defence Education Enhancement Programme – DEEP) е предназначена да идентифицира нуждите на образователните институции в определени държави – партньори на НАТО. Тези държави участват в програмата на НАТО „Партньорство за мир“ (Partnership for Peace – PfP) и изрично заявяват желанието си да участват в DEEP. Двата основни компонента – разработване на учебни програми и развитие на преподавателския състав се подкрепят от диалог между институциите в страните партньори и страните от НАТО, както и от дейности и ангажименти на експерти в съответната област.

Началникът на Морското училище получи отличието за своята значителна работа, която има реално въздействие върху формирането на благоприятни условия за операции на NATO DEEP eAcademy, както и за развитието и значителното обогатяване на резултатите от Програмата. Флотилен адмирал Медникаров получи грамота и статуетка от директора еAcademy на NATO DEEP – доц. Пьотр Гавличек. Учредител на наградата е стратегическият партньор на НАТО DEEP eAcademy – Полската асоциация за сигурност.

ВВМУ участва със своя опит в изпълнение на целите, свързани с военноморските образование и обучение в рамките на програмата на NATO DEEP – Украйна от 2015 г. Началникът на Морското училище е академичен ръководител на дейностите на Одеския военноморски институт. Програмата постигна огромен напредък в много различни инициативи и въведени проекти. Един от примерите е програмата за киберсигурност на Одеската морска академия, в която 16 експерти от България, Литва, Полша, САЩ и Украйна, участваха в семинар по кибесигурност във ВВМУ. Целта бе да се подготви програма за киберсигурност за студенти от Военноморския институт към Одеската морска академия.

Преди церемонията по удостояването с почетното звание бе подписано Рамково споразумение за академично сътрудничество между ВВМУ и Военноморския институт към Национален университет „Одеска морска академия“. Под документа подписите си сложиха флотилен адмирал Медникаров и началникът на Института капитан I ранг Максим Кириа.

Фото ВВМУ

Най-ново

Единична публикация

Избрани