Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Над 2000 воини участват в отбранителен бой

[post-views]
Над 2000 воини участват в отбранителен бой

Най-голямото учение на Сухопътните войски за тази година – „Тракийски воин-24“, се провежда на полигоните „Корен“ и „Ново село“ 

Бригаден генерал Пламен Йорданов откри учението „Тракийски воин-24“

Огромна чест за мен е, че днес откривам най-голямото учение на Сухопътните войски за 2024 г. „Тракийски воин-24“. Вие ще имате възможността да демонстрирате вашите знания и умения по планиране и водене на операцията. Щабовете на практика ще имат възможността да видят това, което са планирали, а войските да си изпълнят задачите по време на отбранителния бой. Апелирам за спазване на мерките за безопасност. Всеки един да се грижи за този до него, така че учението да има успешен край. Това заяви на 28 май на височина „Чуките“ на полигон „Корен“ при

                      официалното откриване

на „Тракийски воин-24“ провеждащият учението заместник-командирът на СВ бригаден генерал Пламен Йорданов. Офицер, планиращ учението, е командирът на СВ генерал-майор Деян Дешков, а директор на учението – заместник-началникът на щаба по операциите на СВ полковник Ивайло Иванов.

В „Тракийски воин-24“ участват формирования от 2-ра механизирана бригада, като щаб на дивизия – представители на Командването на СВ, клетка за отговор от 61-ва механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен, противотанков дивизион и реактивна батарея от състава на 4-ти артилерийски полк – Асеновград, инженерна рота от 55-и инженерен полк – Белене, рота за специална и санитарна обработка, огнеметно-димов взвод и отделения за радиационно и химическо разузнаване от 59-и батальон за ЯХБЗ и Е – Горна Оряховица, разузнавателна рота от 1-ви разузнавателен батальон – Свобода, алпийска рота от 101-ви алпийски полк – Смолян, 78-и батальон за осигуряване и батальона за комуникационно-информационна поддръжка – София, и логистичен модул от 110-и логистичен полк – Пловдив.

Освен участници от Сухопътните войски в „Тракийски воин-24“ са включени и личен състав и летателни средства от ВВС за непосредствена авиационна поддръжка и авиомедицинска евакуация.

В очакване на заповед за марш
                               Фото авторът

Многонационалната бойна група на НАТО

в България участва на полигон „Ново село“ с формирования от Италия, Албания, Гърция, Северна Македония, Хърватия, Черна гора, САЩ и България. Има екипи от ВМА, служба „Военна полиция“, преподаватели и слушатели от ВА „Георги С. Раковски“, офицери и курсанти от НВУ „Васил Левски“, екип за гражданско-военно сътрудничество от армията на САЩ и формирование от 181-ви артилерийски полк от Националната гвардия на щата Тенеси от САЩ с ракетни системи за залпов огън HIMARS. Общо в учението на полигоните „Корен“ и „Ново село“ участват над 2000 военнослужещи и до 700 единици техника.

Темата на тактическото учение с

Полковник Ивайло Иванов

                             бойна стрелба

е „Участие на 2-ра механизирана бригада в отбранителна операция в национален и съюзен формат“. То започна на 27 май и ще продължи до 4 юни. Но реалното развръщане на сили и средства на формирования на местността тръгна още от 20 май. Основният обучаем състав е от 2-ра механизирана бригада. Включен е и допълнителен обучаем състав от други формирования, обясни полковник Ивайло Иванов. И допълни, че целта на учението е преди всичко да се усъвършенстват уменията на щаба на 2-ра механизирана бригада и командването на СВ като щаб на дивизия за планиране и провеждане на отбранителна операция, а също така – планиране и провеждане на учение с бойна стрелба с щатните и придадените формирования на бригадата.

Придобихме

първите сателитни терминали от глобалната система Starlinк

която дава по-големи способности при командването и управлението на подчинените формирования. На учението използваме терминалите, за да осъществим комуникациите между района, в който се намираме, с кореспондентите на полигон „Ново село“. Имаме гласови комуникации и видеоконферентна свръзка, а също така – и услугите, които са необходими на длъжностите лица за изпълнение на задачите им, посочи началникът на отдел КИС в Командването на СВ полковник Димитър Митев. В действия са и безпилотните летателни средства на маневрените и разузнавателните формирования от СВ.

За целите на учението са развърнати 12 медицински пункта към формированията. Има и хирургичен екип от ВМА, който осигурява специализирана медицинска помощ при необходимост. Организирана е и авиомедицинска евакуация. Пилотите и вертолетът са от 24-та авиобаза, а медицинският екип е от ВМА – София.

От бригадата участват основно 31-ви механизиран батальон, командван от майор Георги Пасков, 38-и механизиран батальон с командир подполковник Кристиян Карабов, 42-ри механизиран батальон с командир подполковник Иван Иванов и 20-и самоходен дивизион с командир подполковник Димитър Полихронов.

Преди

Маскировката е задължителна при изпълнението на специални задачи

                    същинската част

на учението в рамките на тази седмица се провеждат тактико-строеви занятия на формированията от 2-ра бригада и другите участващи формирования. Те завършват бойното си сглобяване и провеждат подготовка на районите за бойно използване. За днес е предвидено заемането на районите за бойно използване от всички формирования. И от 1 до 3 юни ще бъде проведена същинската част на учението с бойна стрелба „Тракийски воин-24“. При бойната стрелба на 2-ра бригада нейните батальони ще бъдат поддържани и от други формирования от бригадата, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти, реактивна батарея от 4-ти артилерийски полк и др. Ще се включат и летателни средства от ВВС.

Полковник Димитър Митев с един от терминалите на системата Starlinк

На 3 и 4 юни задачи ще изпълнят разчети с ракетна система за залпов огън HIMARS от 181-ви артилерийски полк от Националната гвардия на щата Тенеси от САЩ. Ще бъде проведена контраатака за възстановяване на целостта на отбраната.

На 4 юни ще се състои Ден за демонстриране на способности, по време на който ще се наблюдават динамичен и статичен показ.

Думата имат командирите

Както вече бе отбелязано, основният обучаем състав на учението е от 2-ра механизирана бригада. Нейният командир бригаден генерал Мирослав Костадинов е на тази длъжност от 15 май т.г. А полковник Митко Балтов е заместник-командир на бригадата от 7 февруари т. г.

Подготовката за това учение започна доста отдавна и аз участвах в нея. Запознат съм и с темата, и със замисъла на „Тракийски воин-24“. В една от фазите на операцията на това учение като подготовка за отбрана и демонстриране на способности ще проведем ротни и батарейни учения, а в края – и тактическо учение с бойна стрелба с механизиран батальон. Такива тактически учения от доста време в бригадата се наричат „Ответен удар“, заяви бригаден генерал Костадинов.

На 18 март т.г. бях назначен за началник на щаба на 2-ра бригада. И веднага се включих в подготовката за най-голямото учение на СВ за годината. Щабът е започнал да работи по него от близо 8 месеца. И сега ще видим това, което сме планирали, как реално ще се проведе на местността и ще имаме възможността, ако сме допуснали някъде грешки, да можем да ги изчистим. В продължение на три дни личният състав и техниката на 2-ра бригада бяха предислоцирани от ППД до учебен полигон „Корен“. Започнаха вече ротните и батарейните учения и ще продължат до същинската част на „Тракийски воин-24“, сподели полковник Георги Калчев.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани