Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Белгия дава на Украйна 30 изтребителя Ф-16

[post-views]
Белгия дава на Украйна 30 изтребителя Ф-16

Белгия ще се ангажира с оборудването на Украйна с 30 изтребителя Ф-16. Първите доставки са планирани за тази година. Това се съдържа в двустранния договор между двете страни, подписан в Брюксел между белгийския премиер Александер де Кро и украинския президент Володимир Зеленски, който бе в белгийската столица на необявено посещение. Той дойде от Испания в рамките на обиколка в няколко европейски държави в опит да получи подкрепа за Киев.
Всичко, което споразумението покрива по отношение на украинските военновъздушни сили, ще бъде използвано само на украинска територия. Така Де Кро отговори на журналистически въпрос дали с тези самолети украинските сили ще могат да свалят руски изтребители.
Подписаният документ е за сътрудничество в сферата на сигурността със срок на действие 10 години. Той предвижда през тази година Брюксел да предостави на Киев военна помощ в размер на най-малко 977 млн. евро. Самолетите Ф-16 ще бъдат доставени до 2028 г., като първите ще дойдат още тази година. Украйна ще получи от Белгия също така съвременни бронирани бойни машини, както и оборудване за посрещане на най-належащите си нужди в отбраната – оборудване за военновъздушните и военноморските сили, за разчистване на мини и за обучение на военнослужещи.
Военна подкрепа за Украйна за 1 млрд. евро и споразумение за сигурност бяха акценти на визитата на президента Зеленски в Испания в понеделник. Рядкост е испански крал да чака чуждестранен гост на летището. Фелипе Шести обаче го направи, като посрещна Зеленски на пистата, преди той да се срещне с испанския министър-председател Педро Санчес и да чуе от него, че увеличаването на подкрепата на Запада е по-важно от всякога. Президентът след това отиде в Конгреса в Мадрид за среща с всички (освен с крайнолевите) партии.
В следващото десетилетие Испания се ангажира да „приоритизира ключовите нужди“ на отбранителния капацитет на Украйна. Акцент ще бъдат морските средства за защита на маршрутите за износ на храни, макар че няма конкретика. Призовава се за увеличаване на доставките на съвременно военно оборудване за наземни, въздушни, морски и други цели.
Швеция ще дари два самолета за радарно наблюдение и командване на Украйна, за да засили нейната отбрана във войната с Русия, съобщи правителството в Стокхолм. Страната отпусна най-големия пакет помощ за Украйна досега – около $1.3 млрд. Плановете са за $7.1 млрд. подкрепа за 3 години.
Украйна съобщи, че е потопила два руски патрулни катера клас KS-701 Tunets през нощта на 30 май, използвайки военноморски дронове Magura V5 близо до бреговете на Крим. Видео показва как дроновете са атакувани, след като руските сили вдигат боен самолет и стрелят с картечници по дроновете в опит да осуетят нападението, но без никакъв успех. Дроновете Magura V5 успяват да ударят целите си. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани