Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лойд Остин в Сингапур: САЩ могат да имат сигурност само ако и Азия има

[post-views]
Министрите на отбраната на Русия и САЩ са провели телефонен разговор

Съединените щати могат да имат сигурност само ако Азия е сигурна, заяви в днес в Сингапур министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин. Той добави, че Азиатско-тихоокеанският регион остава „приоритет“ за Вашингтон, предаде Франс прес.

Остин говори ден след състоялите разговори с китайския му колега Дун Цзюн, определени като „положителни“ от говорител на Пекин.

„Съединените щати могат да имат сигурност само ако и Азия има и затова Съединените щати отдавна поддържат присъствието си в този регион“, заяви Остин на „Диалога Шангри Ла“ – годишен отбранителен форум, който продължава до утре и се превърна в барометър на китайско-американските отношения през последните години.

Въпреки конфликтите в Европа и Близкия изток, Индо-тихоокеанският регион „остава приоритетен театър на операциите“ за Съединените щати, добави той.

САЩ се стремят да укрепят съюзите и партньорствата си в Азиатско-тихоокеанския регион, особено с Филипините, тъй като се опитват да противодействат на нарастващата военна мощ и влияние на Китай. Форумът, в който участват много представители от областта на отбраната от цял свят, се провежда седмица след големи военни маневри, ръководени от Китай, при които китайски военни кораби и изтребители обкръжиха Тайван, над който Пекин претендира за суверенитет, отбелязва АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани