Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Призрачна акула“ броди в океана

[post-views]
„Призрачна акула“ броди в океана

Основната амфибийна бойна машина на Морската пехота на САЩ ще получи нов команден и контролен пакет от две отбранителни компании – британска и норвежка. Технологичното обновление се налага заради това, че бойните амфибии участват в операции на Съвместните сили по всички домейни – суша, въздух и море. И трябва да разполагат със системи, които им предоставят изключителна ситуационна осведоменост във вътрешността на амфибията и усъвършенствани комуникации, интегрирани със системите за командване и контрол. Тестват се и машини с монтирано 30-мм оръдие.

Амфибията слиза от десантния кораб

Бойната машина амфибия (ACV) на Морската пехота на САЩ ще бъде обновена и ще получи подобрения, чрез които решително ще се повиши ситуационната осведоменост на екипажа на бойното поле.
Британската компания прави независими тестове на командния и контролния пакет, дело на норвежкия производител. Пакетът се нарича Интегрирано бойно решение и може да увеличи способността на морските пехотинци да виждат по-добре бойното поле от вътрешността на новата бойна амфибийна машина. Сливането на двете системи, произведени от британската и норвежката компания, ще позволи на морските пехотинци да виждат всичко, което става на бойното поле, и в същото време да остават защитени от бронята на машината. Наскоро по време на морско изложение новата машина беше показана и с монтирано 30-мм оръдие, норвежко производство, както и с монтирания нов пакет с усъвършенствани комуникации. До седалката на стрелеца има разположени няколко екрана, свързани с различни камери, наблюдаващи различни части от етажа на изложението, където беше демонстрирана машината. По този начин присъстващите можаха да видят цялата система в действие. Системата показва на екрана това, което виждат различните камери, които са свързани с амфибията. Чрез тези камери оръдието на покрива на машината може да се насочва към различни цели. В същото време системата дава на стрелеца информация за разположението на всяка камера. Така той получава пълна информация за това, което става извън машината. Британският производител заявява, че в новата амфибия са внедрени най-авангардните технологии, които могат да се интегрират на различни бойни бронирани машини в армията.
За първи път пакетът за интегрирано бойно решение е внедрен в норвежката бойна машина на пехотата CV90. Тази машина е шведско производство и е част от семейство шведски бронирани верижни бойни машини, разработени още в средата на 80-те и началото на 90-те години. Шведската версия на основната бойна машина на пехотата е с 40-мм оръдие, а има версия и с 35-мм. Машината е разработена специално за субарктически климат.
Бойната машина амфибия (ACV) на Морската пехота на САЩ е превозно средство от следващо поколение. Предназначението на амфибията е да превозва морските пехотинци от кораба до брега, както и да замени стария модел амфибия на морските пехотинци. ACV има четири варианта. Освен това за целта на провежданите тестове компанията производител е предоставила и няколко нови бойни машини амфибия, оборудвани с норвежкото 30-мм оръдие. Известно е под наименованието Protector RT-20. Това оръдие е модерен дистанционно управляван оръдеен купол, притежава висока огнева мощ и стреля много точно. Оръдието е подходящо за колесни, верижни и роботизирани бойни машини. Модулността и дигитализацията на оръдейната система дава перспектива за нейните развитие и надграждане в бъдеще съобразно новите заплахи. Експертите казват, че това дистанционно управлявано оръдие е много подходящо за морските пехотинци. Дистанционната кула спестява пространство вътре в машината, което дава възможност за превозване на повече войски, полезни товари и оборудване. Авангардните технологии, вложени в новата бойна машина амфибия, отговарят на непрекъснато развиващите се оперативни потребности на морските пехотинци по света.
Страницата подготви Михаил ГРИГОРОВ, фото defenseworld.net

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани