Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С тържествена проверка /заря/ формирования от Специалните сили и гвардейски ученически блок се включиха в честванията за деня на Ботев в гр.Кърджали

[post-views]
С тържествена проверка /заря/ формирования от Специалните сили и гвардейски ученически блок се включиха в честванията за деня на Ботев в гр.Кърджали

В навечерието на 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, в гр.Кърджали се проведе тържествена проверка /заря/. В мероприятието взеха участие военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и Първи ученически гвардейски отряд към Езикова гимназия „Христо Ботев“, гр.Кърджали.

Командващ зарята бе заместник-началникът на щаба на 68 група „Специални сили“ майор Найден Найденов, а почетният строй на представителните формирования бе приет от командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев.

Тържеството започна точно в 21 часа, когато емблематичният градски часовник засвири една от 17-те възрожденски песни, които изпълнява на всеки кръгъл час от 6 до 22 часа.

На мероприятието присъстваха областният управител на област Кърджали Никола Чанев, кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн, командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, председателят на Общинския съвет на община Кърджали инж.Мухаррем Мухаррем, директорът на ОД на МВР – Кърджали старши комисар Щерьо Милчев, представители на местната власт, образователни институции и стотици родолюбиви жители и гости на града.

„Христо Ботев е мерило за нетленност, за дълг и саможертва“ каза в словото си областният управител и допълни – „Ботев е спасил цял един народ от горчилката на робската му психика, осветил е пътя ни към национално самоосъзнаване. Делата на предците ни помагат да преосмислим уроците на миналото, да се замислим за жертвите и изкуплението, да се поучим от историята, да се осланяме на разума и да служим на националния идеал със същата отдаденост като предците си.“

Под звуците на „Кол славен“, изпълнен от военния духов оркестър на СКСО с диригент старши лейтенант Венцислав Стефанов, всички присъстващи почетоха паметта на Ботев и загиналите герои за свободата и независимостта на България и на община Кърджали с падане на колене и едноминутно мълчание.

Тържествената проверка /заря/ завърши с празнични илюминации.

Източник: pr.skso

Най-ново

Единична публикация

Избрани