Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германска експертка по отбраната призова армията да свика 900 000 запасняци

[post-views]
Асоциацията на германските въоръжени сили критикува размера на разходите за отбрана в проектобюджета

Председателката на Комисията по отбрана в германския парламент Мари-Агнес Щрак-Цимерман призова за мобилизирането на 900 000 германски военнослужещи от запаса в контекта на войнствената нагласа на Русия под ръководството на президента Владимир Путин, предаде ДПА.

„Путин обучава хората си за война и ги държи на разположение срещу Запада. Ето защо трябва да сме способни да се защитим възможно най-бързо“, каза вчера пред германското издание „Фюнке“  Щрак-Цимерман от либералната Свободна демократическа партия (СДП), по-малък партньор в управляващата германска коалиция.

Руската промишленост е фокусирана върху производство на оръжия, каза експертката по отбрана. „Отпечатват се учебници, в които Германия е представена като държава агресор. Децата в начална училищна възраст преминават военно обучение. Всичко това е плашещо“, добави тя.

Щрак-Цимерман призова Бундесвера да „прати повиквателни на около 900 000-те хиляди резервисти, с които са на разположение“ в германската армия.

За да се случи това, военните първо трябва да свика тези, които отговарят на условията, каза още тя и посочи, че въоръжените сили са спрели да водят отчет на онези, които са напуснали активна военна служба преди десетилетия.

„Ако можем да наемем само половината от запасняците със съответния им опит, това ще бъде от невероятна полза“, отбеляза Щрак-Цимерман.

Председателят на германската асоциация на военнослужещите от запаса Патрик Зенсбург преди няколко седмици отправи подобно предложение, като поиска системен отчет на здравословното състояние и боеспособността на всички бивши военни от Бундесвера, за да бъдат включени в структурите на националната отбрана и постепенно да бъдат обучени наново.

В Германия в запас се водят всички бивши военнослужещи, както и войници, които са служили за по-дълъг период от време.

Миналите през въоръжените сили на бившата ГДР, които никога не са се присъединявали към Бундесвера след обединението на Германия през 1990 г., обаче не са включени в списъците на резервистите.

След началото на войната на Русия в Украйна преди повече от две години Германия започна да увеличава разходите си за отбрана, за да запълни „големия недостиг“ – според германските лидери – във военния капацитет на страната.

Малко след като Русия предприе пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г., германското правителство за първи път от десетилетия реши да отделя 2% от БВП за отбрана, което е дългогодишна цел на НАТО, и обяви специален фонд за набиране на 100 млрд. евро с това предназначение.

Германската социалдемократическа партия на канцлера Олаф Шолц е тази, която най-активно подкрепя увеличаването на разходите за отбрана, като превърна това в основна част от кампанията си за изборите за Европейски парламент.

Щрак-Цимерман води предизборната кампания на АЛДЕ – европейската либерална група, в която членува СДП, преди изборите на 6-9 юни.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани