Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ, Египет и Катар излязоха с общ призив за приемане на представения от американския президент Байдън план за мир в Газа

[post-views]
САЩ, Египет и Катар излязоха с общ призив за приемане на представения от американския президент Байдън план за мир в Газа

Египет и Катар се присъединиха днес към призива на САЩ към Израел и радикалната палестинска групировка „Хамас“ да стигнат до споразумение при условията на представения от американския президент Джо Байдън нов план за мир в ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Съвместната декларация на трите държави бе разпространена от Държавния департамент на САЩ, уточнява агенцията. В нея се подчертава, че проектът за примирие е „въплъщение на принципите“, според които трябва да се сложи край на войната в Газа, както се е изразил Байдън.

Ройтерс информира още, че във връзка с военния конфликт между Израел и „Хамас“, започнал на 7 октомври миналата година, американският държавен секретар Антъни Блинкън е провел серия от телефонни разговори с външните министри на ОАЕ, Катар и Египет.

По време на телефонния си разговор с Блинкън катарският министър на външните работи шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, който е и министър-председател на страната, е изразил увереност, че всички посредници се надяват страните по конфликта да стигнат до положително решение в духа на подкрепеното от Байдън предложение за прекратяване на огъня в Газа. Тази информация е от катарската държавна новинарска агенция.

Според САЩ, Египет и Катар спирането на сраженията в ивицата, съпроводено с освобождаването на държаните от „Хамас“ заложници, ще доведе до „моментално облекчение за хората в Газа и за самите заложници и техните семейства“.

По думите на американския президент Байдън, на които се позовават страните посредници, примирието ще доведе до едно „по-добро утре“ без „Хамас“ на власт в анклава. Държавният глава на САЩ обяви вчера, че новото предложение на Израел включва шестмесечно прекратяване на огъня като за начало и частично изтегляне на войските му от Газа.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани