Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германската компания „Райнметал“ ще построи завод за боеприпаси в Литва

[post-views]
Германия подписа рекордна сделка с "Райнметал" за артилерийски снаряди

Германският оръжеен гигант „Райнметал“ (Rheinmetall) е подписал споразумение за изграждане на нов завод за боеприпаси в Литва, съобщиха властите в балтийската държава, предаде ДПА.

Министърът на икономиката Аушрине Армонайте заяви, че „Райнметал“  ще инвестира повече от 180 млн. евро в новия завод, който се очаква да произвежда 155-милиметрови артилерийски снаряди. В новия завод ще бъдат създадени най-малко 150 работни места.

Армонайте описва споразумението като „изключително важна стъпка към задоволяване на непосредствените нужди на Литва в областта на отбраната и сигурността“. Тя добави: „То ще ни помогне да си осигурим непрекъснат достъп до основни оръжия и боеприпаси.“

Местоположението на завода ще бъде обявено през следващите седмици. Не бяха дадени подробности относно възможната дата за започване на изграждането му.

През март „Райнметал“ потвърди плановете си за изграждане на завод в Литва, която е член на Европейския съюз и НАТО. В средата на април беше подписано писмо за намерения с правителството във Вилнюс, преди литовският парламент да приеме няколко законопроекта за насърчаване на инвестициите в отбраната на страната.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани