Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия не изключва възможността да нанася удари по френски инструктори в Украйна, заяви Кремъл

[post-views]
Русия не изключва възможността да нанася удари по френски инструктори в Украйна, заяви Кремъл

Кремъл не изключи днес възможността руските въоръжени сили да нанасят удари по френски инструктори, чието изпращане в Украйна в момента се обсъжда между Париж и Киев, предаде Франс прес.

„Нито един инструктор, участващ в обучението на украинските военни, няма да е в безопасност“, каза пред журналисти говорителят на руското президентство Дмитрий Песков. „Няма значение дали са французи или не“, добави той.

Миналата седмица главнокомандващият украинската армия Олександър Сирски заяви, че Франция „в скоро време“ ще изпрати инструктори за обучение на украинските войски, които от февруари 2022 г. се борят срещу руската инвазия. Малко след това обаче украинското министерство на отбраната заяви, че изпращането на инструктори „все още се обсъжда“ с Франция и други държави, отбелязва АФП.

Официално Франция няма военен персонал, който да оказва помощ или да обучава украинските сили в Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон неколкократно спомена възможността за изпращане на западни войски в помощ на Киев, което предизвиква противоречия сред съюзниците му и разгневи Русия.

Идеята за европейска коалиция от военни инструктори, обучаващи украинските войски в Украйна, която Франция би искала да се реализира, се обсъжда сред европейците, но изглежда далеч от финализиране. Много държави се се безпокоят за отражението на подобна стъпка за отношенията им с Москва, посочва АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани