Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ръководителят на ООН за климата: Светът „не може да си позволи да се препъне“

[post-views]
Възможно е Израел да е нарушил основни принципи на законите на войната по време на офанзивата си в Газа, сочи доклад на ООН

Ръководителят на ООН по въпросите за климата Саймън Стийл заяви, че светът „не може да си позволи да се препъне“, предаде ДПА.

Стийл каза това на конференция на експерти по климата.

При откриването на конференцията Стийл каза, че „действията по климата ще трябва да се развиват с много, много по-бърз темп“, за да бъде постигната целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий.

Стийл каза, че срещата в Бон е ключова за постигането на нататъшно понижаване на затоплянето и, че „предстои дълъг и стръмен път“.

Стийл, който е от карибската островна държава Гренада, ръководи Рамковата конвенция на Организацията на обединените нации по изменение на климата, която е организатор на бонската конференция.

Очаква се на десетдневната среща да присъстват почти 6000 делегати, в подготовка за разговорите на двадесет и деветата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата КОП29 в Азербайджан през ноември.

Основна тема на преговорите в Бон е финансиране на разходите за борба с климатичните проблеми. Индустриално напредналите държави поеха ангажимент да предоставят помощ за милиарди на по-бедните страни, засегнати от последиците на климатичните промени.

Финансирането, познато като фонд за покриване на загуби и щети, беше официално прието за първи път на КОП27 в Египет през 2022 г., но е възможно реакциите срещу политиките в областта на климата и световната икономическа нестабилност след коронавирусната пандемия да ограничат готовността и желанието на по-богатите държави да предоставят значителни средства. Други теми, които се очаква да станат предмет на разговори, са следващият кръг от националните планове за действие в областта на климата, плановете за адаптация и усилията за постигане на справедлив преход, посочва ДПА.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани