Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Филипините обвиниха Китай в незаконно изземане на пратка за филипински военни

[post-views]
Филипините и Китай си размениха критика, свързана с неотдавнашния сблъсък в Южнокитайско море

Филипинската армия каза днес, че китайски кораби са иззели незаконно храни и медикаменти, спуснати от самолет и предназначени за филипински преден пост в Южнокитайско море, предаде АФП.

Това е станало на 19 май край атола Втори Томас, част от островите Спратли, където бе установен гарнизон на борда на заседнал в плитчината кораб на филипинските военноморски сили.

Манила има териториални претенции към тази зона, а Китай претендира, че суверенитетът му се простира почти на цялата територия на Южнокитайско море. В последно време стана серия от инциденти между китайски и филипински кораби край рифове, за които претендират и двете страни и това увеличи напрежението между тях, отбеляза АФП.

Филипинската армия обвини Китай в „агресивна и непредизвикана намеса“. Тя твърди, че две надуваеми китайски лодки са се доближили на по-малко от 10 метра от заседналия кораб „Сиера Мадре“ и са отнесли пратката, хвърлена от самолет и предназначена за филипинските военни. Според нея това е първи подобен случай.

Говорител на филипинския флот каза, че след това китайските военни са изхвърлили продуктите в морето.

Втори Томас се намира на около 200 км от филипинския о-в Палаван и на над 1000 км от китайския о-в Хайнан.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани