Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Износът на боеприпаси от Босна видимо нараства

[post-views]
Чешката военна помощ за Украйна от армейски складове е достигнала 288 милиона долара, съобщи министерството на отбраната

Босненската оръжейна индустрия е увеличила износа си през последните години, особено на боеприпаси, като според официални данни от началото на тази година обемът се е удвоил в сравнение със същия период на 2023 г., предаде АФП.

От януари до април износът възлиза на 133 млн. марки (68 млн. евро), което представлява увеличение с почти 98 процента в сравнение с първите четири месеца на 2023 г., сочат данните на Националната статистическа агенция, с които АФП се запозна днес.

Според босненските медии по-голямата част от износа е бил насочен към САЩ и Словакия, но също така и за съседна Сърбия и България.

През 2023 г. Босна изнася боеприпаси и оръжия на обща стойност 163 млн. евро – увеличение с 26 процента спрямо предходната година.

Това увеличение на производството съвпада с нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., въпреки че Босна няма договор за продажба с Украйна. Няколко босненски медии обаче наскоро писаха, че част от боеприпасите се озовават на украинския фронт, отбелязва Франс прес.

Политическият лидер на босненските сърби Милорад Додик, който е близък до Кремъл, беше цитиран в неделя от телевизионния канал RTRS да казва, че Република Сръбска пречи на Босна да „изнася директно“ оръжия и боеприпаси за Украйна.

На среща на високо равнище, проведена през февруари в албанската столица Тирана, украинският президент Володимир Зеленски призова за спешна доставка на оръжия и боеприпаси в страната му, за да се противопостави на Русия, и спомена желанието на правителството си да организира „украинско-балкански форум на отбранителната индустрия“, припомня АФП.

Босненските фабрики за оръжие и боеприпаси са създадени през периода, когато Босна е част от комунистическа Югославия (1945-1992 г.). Според експертите Босна е осигурявала половината от военния потенциал на бивша Югославия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани