Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов: Засилването на капацитета на отбранителната индустрия ще допринесе за технологично предимство на въоръжените сили

[post-views]
Министърът на отбраната Атанас Запрянов: Засилването на капацитета на отбранителната индустрия ще допринесе за технологично предимство на въоръжените сили

„Стремим се към прилагане на целенасочена и последователна национална политика за осъществяване на индустриално сътрудничество в рамките на договорите по приоритетните инвестиционни проекти за превъоръжаване на Българската армия. Разглеждаме прилагането на подобна политика като възможност за развитие и разширяване в още по-голяма степен на производствения капацитет на нашата отбранителна индустрия. Индустриалното сътрудничество е от съществено значение и за сигурността на доставките, проблем, който провокира все по-оживени дискусии във форматите на НАТО и ЕС.“ Това каза министърът на отбраната Атанас Запрянов днес, 5 юни, при откриването на Международната изложба на отбранителна техника „Хемус 2024“.

Министър Запрянов подчерта още, че в своята 29-годишна история изложението се е утвърдило като основен форум за стимулиране на диалога между държавата, отбранителната индустрия и научно-изследователската общност по отношение на най-новите технологични постижения в областта на отбраната и сигурността.

„Наличието на интензивен военен конфликт на територията на Европа постави във фокуса на вниманието способностите на европейската отбранителна индустрия, в т.ч. и българската да отговорят адекватно на предизвикателствата в променената геостратегическа среда. „Още по-значима стана темата за подкрепата на държавата за засилване капацитета на отбранителната индустрия от една страна, но и за приноса на индустрията за постигане на технологично предимство на въоръжените сили, които да са навременно оборудвани, добре подготвени и оперативно съвместими в рамките на НАТО и ЕС“, каза министър Запрянов.

Той подчерта, че Министерството на отбраната продължава да концентрира усилията си върху реализирането на проектите за превъоръжаване на Българската армия. По думите му приетата наскоро „Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.“ освен „стратегически компас“ за развитието на въоръжените ни сили, е и добър „пътеводител“ за отбранителната ни индустрия относно дългосрочните инвестиционни намерения на Министерството на отбраната и възможностите за участие в тези процеси.

По време на откриването президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев подчерта, че през годините изложението „Хемус“ се е доказало като успешна платформа за сътрудничество и обмен на технологии.

„Искам да поздравя Министерството на отбраната за активното участие, интензивния обмен и сътрудничество с нашите партньори в контекста на основните аспекти на развитие на нашата отбранителна политика“, каза президентът Радев. Той приветства представителите на българската отбранителна индустрия и изрази увереност, че и тази година ще демонстрират редица новости, високо качество и надеждност на продукцията.

„Вярвам, че ще продължи сближаването между Министерството на отбраната и нашата отбранителна индустрия, така че тя да бъде пълноценно включена в процесите на модернизация на Въоръжените сили“, каза още президентът Радев. Той подчерта, че България има твърдата решимост да укрепва собствения си отбранителен потенциал и да допринася за усилването на отбранителния и възпиращ потенциал на източния фланг на НАТО.

На тазгодишното изложение са представени над 150 български и чуждестранни фирми и организации от 25 държави. Повече от 80 от тях са български и близо 70 чуждестранни. Организаторите отчитат ръст от 60 % в броя на изложителите и над два пъти повече заети площи.

Заместник-министърът на отбраната Аделина Николова съобщи на пресконференция, че основната цел на изложението „Хемус 2024“ е да предостави възможност за демонстрация на нови разработки в отбраната и сигурността и да подпомогне контактите между фирмите, науката и образователните институции и администрацията. По покана на министъра на отбраната над 20 са гостуващите чуждестранни делегации от структури на НАТО, както и от различни държави.

Заместник-министър Николова представи и основните акценти в програмата на тазгодишното изложение, сред които са Индустриалният форум, Международната научна конференция, демонстрационните стрелби на полигон „Змейово“, в които свои разработки ще покажат 11 български фирми, подписването на споразумение за индустриално сътрудничество между компанията „Локхийд Мартин“ и завод „Авионамс“, демонстрацията на способности от Специалните сили и др.

649 милиона евро е стойността на реализирания износ на продукти, свързани с отбраната през 2023 г. и това е ръст от близо 30 процента, съобщи на пресконференцията заместник-министърът на икономиката и индустрията Давид Сукалински.

В рамките на международното изложение министърът на отбраната Атанас Запрянов ще проведе поредица от срещи с представители на чуждестранни делегации.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани