Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Водеща белгийска медийна група съобщи за отблъсната кибератака

[post-views]
Водеща белгийска медийна група съобщи за отблъсната кибератака

Водещата белгийска медийна група И Пе Ем (IPM) съобщи, че е отблъснала кибератака срещу мрежите на вестниците „Дерниер йор“, „Либр Белжик“ и „Ел Ен 24“. Заради посегателството днес хартиените издания на групата ще излязат в съкратен вид и разпространението им ще бъде засегнато.

В съобщението не се уточнява откъде е била предприета атаката, нито какви технически способи са били използвани за нейното изпълнение. Посочва се единствено, че техническите екипи на редакциите проверяват случая.

Групата изразява решимостта си да продължи със задачата си да информира, която е още по-важна в навечерието на изборите в неделя. След три дни Белгия избира Федерален парлалент, евродепутати и регионална власт.

Европейският парламент отбеляза в съобщение в навечерието на изборите в ЕС, че онлайн се наблюдават също опити за дезинформационни кампании за заблуда на европейските граждани. Институции, власти, представители на гражданското общество и проверяващи фактите откриха множество опити за подвеждане на избирателите с манипулирана информация в последните месеци, посочи ЕП.

Отбелязва се, че се разпространява невярна информация как да се гласува, гражданите биват обезсърчавани да участват в изборите, а вниманието на обществото се отклонява към несъществени въпроси, които водят до разделение. Понякога тези опити се състоят в наводняване на информационното пространство с изобилие от невярна и подвеждаща информация. Често водещи политици са мишена на подобни кампании. Дезинформацията често е свързана с водещи елементи от европейската политика, добавя ЕП и посочва примери с подкрепата за Украйна, Зелената сделка и миграцията. Допълва се, че често дезинформация се разпространява от фалшиви профили онлайн или от сайтове, имитиращи утвърдени медии.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани