Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и редица страни по света, включително България, призоваха „Хамас“ да приеме предложението за примирие на Байдън

[post-views]
Белият дом възложи на НАСА да създаде часова зона на Луната

САЩ и още няколко страни по света, включително България, призоваха палестинската групировка „Хамас“, която управлява ивицата Газа, да приеме предложението на американския президент Джо Байдън за постоянно примирие в анклава, гласи общо изявление, публикувано на сайта на Белия дом.

Документът е публикуван от името на лидерите на Австрия, Аржентина, Бразилия, България, Великобритания, Германия, Дания, Испания, Канада, Колумбия, Полша, Португалия, Румъния, САЩ, Сърбия, Тайланд и Франция,

„Като лидери на държави, силно загрижени за заложниците, държани от „Хамас“ в Газа, включително много от нашите собствени граждани, ние напълно подкрепяме движението към прекратяване на огъня и споразумението за освобождаване на заложниците, което сега е на масата, и както е очертано от президента Байдън на 31 май 2024 г. Няма време за губене. Призоваваме „Хамас“ да сключи това споразумение,  което Израел е готов да изпълни, и да започне процеса на освобождаване на нашите граждани“, пише в изявлението.

„Отбелязваме, че това споразумение ще доведе до незабавно прекратяване на огъня и възстановяване на Газа заедно с гаранции за сигурност за израелци и палестинци и възможности за по-траен дългосрочен мир и двудържавно решение. В този решаващ момент ние призоваваме лидерите на Израел, както и на „Хамас“, да направят всички необходими окончателни компромиси, за да сключат това споразумение и да донесат облекчение на семействата на нашите заложници, както и на тези от двете страни в този ужасен конфликт, включително цивилното население. Време е войната да приключи и това споразумение е необходимата отправна точка“, се допълва в публикувания документ.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани