Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Световни лидери се събират, за да отбележат 80-годишнината от съюзническия десант в Нормандия

[post-views]
Световни лидери се събират, за да отбележат 80-годишнината от съюзническия десант в Нормандия

Световни лидери от двете страни на Атлантика се очаква да се включат днес във възпоменателните прояви по случай 80 години от десанта на съюзническите сили в Нормандия по време на Втората световна война, съобщиха агенциите.

Пристигането на войските поставя началото на успешната кампания за освобождаване на Европа от нацистка Германия.

Сред водещите лидери, които ще присъстват, ще бъде американският президент Джо Байдън, който от вчера е във Франция. Очаква се да присъстват и френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и украинският президент Володимир Зеленски, а също и британският крал Чарлз Трети и членове на нидерландското кралско семейство.

Към лидерите ще се присъединят и ветерани, посочва Асошиейтед прес.

Голям отсъстващ ще бъде руският президент Владимир Путин, който беше поставен в международна изолация, след като през февруари 2022 г. нареди пълномащабното нахлуване в Украйна и затова не е сред поканените за тазгодишните възпоменателни прояви, отбелязва ДПА.

На 6 юни 1944 г. съюзническите сили правят морски десант в Северна Франция, който се превръща в прелюдия към освобождението на Франция и Западна Европа от нацистка власт.

Операция „Нептун“ – официалното кодово име на десанта в Нормандия – бележи повратен момент във войната. Денят „Д“ ще бъде запомнен и с десетките хиляди загубени животи при боевете на нормандския бряг, при които войниците на Съюзниците срещат ожесточена германска съпротива.

Преди 80 години над 150 000 войници отплават за Северна Франция от британския пристанищен град Портсмут. Съюзническите сили в Деня „Д“ са съставени основно от войски от САЩ, Великобритания, Канада, Полша и Франция.

Възпоменателните церемонии ще се състоят на плажа в Сен Лоран сюр Мер, известен още като плажът „Омаха“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани