Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шолц обеща да защити германците след обрата по въпроса за използването от Украйна на западно оръжие срещу територията на Русия

[post-views]
Шолц приветства разполагането на американски ракети с голям обсег в Германия

В реч пред Бундестага германският канцлер Олаф Шолц обеща днес на сънародниците си, че ще направи всичко по силите си, за да гарантира, че Германия няма да бъде въвлечена във войната на Русия в Украйна, предаде ДПА.

Неговите коментари идват няколко дни след като разреши на Киев да използва германски оръжия за удари по територията на Русия – решение, което дълго беше избягвано от Берлин, поради опасения, че може да въвлече Германия във войната.

„Тясно координирахме отговора си с нашите съюзници. Точно както правим винаги“, заяви Шолц пред депутатите в Бундестага, долната камара на парламента, след промяната на курса на неговото правителство.

След дългогодишни опасения за ескалация на конфликта с Русия и въвличане на Германия във войната, миналата седмица Шолц промени политиката си по отношение на Украйна, за да позволи на правителството в Киев да използва германски оръжия за атакуване на военни цели на руска територия, по-специално за защита на втория по големина украински град Харков, разположен близо до руската граница.

Няколко други държави, включително САЩ, наскоро предприеха подобни стъпки, за да дадат на Украйна повече свобода на действие при използването на оръжията, доставени от Запада, след като преди това бяха посочили, че те трябва да се използват само срещу цели в самата Украйна.

Впоследствие опозицията в Германия призова Шолц да обясни внезапния обрат.

В Бундестага Шолц заяви, че Русия е открила нов фронт срещу Харков, където живеят милиони хора и който е близо до руската граница. Заедно с партньорите си Германия е потвърдила правото на Украйна по силата на международното право да се защитава от нападения срещу нейната територия, градове и граждани, каза той.

Ето защо „Украйна може да използва и оръжията, доставени от нас и нашите съюзници – винаги в съответствие с международните правни задължения“, каза канцлерът.

Шолц заяви, че като канцлер е отговорен за това „нито едно дете, родено днес в Германия, да не преживее война в нашата страна. Това е моят абсолютен приоритет.“

Той заяви, че иска да успокои гражданите, които се опасяват, че войната може да ескалира и да застраши сигурността и мира в Германия. „Няма нищо наивно или непочтено в това да се тревожиш за мира, както понякога го представят“, добави той, визирайки ожесточените дебати за това доколко Берлин трябва да подкрепи Украйна.

Шолц допълни, че е правилно Германия да се консултира тясно със своите партньори и съюзници „отново и отново“, преди да вземе такива важни решения. „Ще действаме разумно и внимателно ще преценим всички рискове“, увери той.

„Заставам зад това като канцлер, ангажиран с мира и сигурността на Германия“, отбеляза канцлерът.

Преди обръщението на Шолц политикът от левицата Кристиан Гьорке заяви, че би предпочел изявлението на Шолц да бе дошло миналата седмица, „вместо да обявява едностранни решения за разширяване на войната в Украйна“.

Канцлерът спомена и на неотдавнашното нападение с нож, извършено от афганистански гражданин по време на антиислямски митинг в Манхайм, при което беше убит полицай и което предизвика дебат за сигурността и заплахата от екстремистко насилие.

Оттогава се засилват призивите към правителството отново да разреши депортирането на афганистанци и сирийци – ход, който Шолц заяви в речта си пред Бундестага, че подкрепя.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани