Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън пред Ей Би Си нюз: Американски оръжия няма да бъдат използвани за удари по Москва или Кремъл

[post-views]
Байдън пред Ей Би Си нюз: Американски оръжия няма да бъдат използвани за удари по Москва или Кремъл

Президентът Джо Байдън в интервю пред Ей Би Си нюз беше категоричен, че американските оръжия няма да бъдат използвани за нанасяне на удари по Москва или Кремъл, след като разреши на Украйна да ги използва по цели в Русия.

Байдън разговаря с водещия от телевизията на американското гробище в Нормандия, където пристигна във връзка с 80-ата годишнина от Десанта в Нормандия.

Байдън беше попитан дали произведени в САЩ оръжия вече са били използвани в Русия, след като той подписа разрешение за използването им, ограничавайки използването им до райони в близост до окупираната от Русия Харковска област. Президентът не отговори директно, но уточни, че няма да бъде разрешено те да бъдат използвани за нападение срещу руската столица или седалище на правителството.

„Разрешено е те да бъдат използвани в близост до границата, когато от другата страна на границата атакуват конкретни цели в Украйна“, каза Байдън. „Ние не разрешаваме удари на 200 мили навътре в Русия и не разрешаваме удари по Москва, по Кремъл“.

Джо Байдън беше попитан и за казаното от руския президент Владимир Путин, че „доставянето на високоточни оръжия на Украйна за удари на руска територия е пряко участие в тази война“.

„Познавам го [Владимир Путин] от над 40 години. Той ме тревожи от 40 години. Той не е достоен човек“, каза Байдън. „Той е диктатор и се бори да се увери, че държи страната си заедно, като същевременно продължава това нападение. Ние не говорим за това да им дадем оръжия, за да ударят Москва, да ударят Кремъл, а да ударят – точно отвъд границата , откъдето получават значителен огън от конвенционални оръжия, използвани от руснаците, за да отидат в Украйна, за да убиват украинци.“

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани