Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфорадар: Модерирането на Фейсбук: как бялото става черно

[post-views]
Дезинфорадар: Модерирането на Фейсбук: как бялото става черно

Светослав МАЛИНОВ

Прокремълски тролове атакуват публикациите на Атлантическия съвет в България

Дезинфорадар: Модерирането на Фейсбук: как бялото става черно

Представете си, че превъртате лентата си във Фейсбук, очаквайки да видите актуализации от семейството и приятелите, само за да се окажете заплетени в море от дезинформация. Теории на конспирацията за маргинализирани групи, подстрекателство към война и благоговейни публикации за лидера на страната съвпадаха с обидни мемета за други. И нищо, което да оспорва „реалността“ на разказите, които виждате. В България това не е трудно да си го представим. Постоянната уязвимост на страната към дезинформацията на Кремъл през годините направи това преживяване твърде често срещано на фона на намаляващата свобода на медиите и дългогодишната олигархична хватка върху тях.

Над 95% от българите използват Фейсбук. Въпреки това непрозрачните алгоритми на Meta и пристрастното модериране служат само за усилване на сензационното съдържание, укрепвайки влиянието на проруските разкази. Платформата се превърна в благодатна почва за манипулация от чужди авторитарни режими, създавайки информационно бойно поле, където рутинното потискане на различни гледни точки също преобладава.

Случаят на евроатлантическа неправителствена организация, санкционирана за нацистки симпатии, илюстрира системната злоупотреба с модерирането на съдържанието на Meta.

Руската следа

Използвани са ферми за тролове и ботове, за да се увеличат обхватът и достоверността на тези усилия за дезинформация. „Уеб сайтовете за гъби“, известни с генерирането на множество идентични статии, играят важна роля в усилването на различни прокремълски наративи. В Центъра за изследване на демокрацията разкрихме много ефективни примери за такива „измамници“ – онлайн медии, проектирани толкова сходно, че са почти неразличими. Това е умна практика. Например уебсайтове, свързани с мрежата Share4Pay, плащат на потребителите да разпространяват предварително направена примамка за кликване – и много често дезинформационно съдържание – чрез каналите на социалните медии.

Още преди руската инвазия в Украйна армията на кремълските тролове се засили във Фейсбук. След като започна пълномащабната война, те увеличиха активността си, без да срещнат адекватен отпор. Според Атанас Чобанов, пишещ за Бюрото за разследващи репортажи и данни (BIRD), работата по модерирането на български Фейсбук е в ръцете на TELUS International Bulgaria от 2019 г. TELUS International Bulgaria е подразделение на базираната в Канада компания TELUS International, която получи договор от Meta. Чобанов посочва един тревожен модел: „Има видимо заглушаване на журналисти, медии и общественици, които са критични към руската агресия в Украйна, и същевременно засилване на проруската пропаганда в една социална мрежа, която в България има статут на мейнстрийм медия.“

Използването на слабостите в практиките за модериране на съдържание във Фейсбук, изглежда, се превърна в още един инструмент в обширния арсенал на Кремъл от тактики за хибридна война. Публични личности в България с висока ангажираност в платформата и много последователи се оказаха блокирани, докато по-обидни публикации от отделни лица или по-малки групи остават незасегнати.

Кои публикации са „реч на омразата“?

Като анализатор и изследовател, силно ангажиран в противодействието на дезинформацията и подхранването на критично мислене сред моите сънародници българи, мога категорично да потвърдя рутинното заглушаване на журналисти и обществени фигури, критични към агресията на Русия, особено във Фейсбук. Макар и да не е уникален, случаят, изложен по-долу, ярко илюстрира системната злоупотреба с модерирането на съдържанието на Фейсбук.

Атлантическият съвет на България (АСБ) е неправителствена организация, ангажирана с насърчаването на евроатлантическата интеграция на страната и ценностите на демокрацията, свободата и справедливостта. Извършва своята дейност в пълно съответствие със законите на страната и международните стандарти. През април 2022 г. публикация на страницата на АСБ във Фейсбук описва подробно руска атака, довела до смъртта на деца в източния украински град Харков. Въпреки че публикацията нямаше неподходящо съдържание, модераторите на Фейсбук я премахнаха, цитирайки нарушения на „реч на омразата“ и „съдържание за възрастни“. В резултат на това страницата на ACBG беше изправена пред засилени санкции и засилен контрол за предполагаемо разпространение на дезинформация чрез повторно публикуване на история за свален руски хеликоптер. Придружаващата снимка показва нещо, което прилича на пералня до разбилия се самолет.

Фейсбук очевидно е проучил внимателно страницата въз основа на доклади, според които статията предполага, че военен хеликоптер транспортира откраднати домакински уреди. От май 2022 г. нататък администраторите на страницата отбелязват значителен спад в трафика – въпреки че ACБ поддържа броя на последователите си, последните публикации събраха само малка част от типичните реакции и гледания, което предполага, че Фейсбук е решил да ограничи трафика.

Трафикът спадна отново в рамките на часове, веднага след като АСБ обяви ангажимента си да поддържа проукраински гледни точки. Следователно, ограниченията на страницата, предизвикани от премахнатите публикации, продължиха и след тримесечния период на забрана противно на политиката на Фейсбук. Страницата беше затворена от Meta през август 2022 г. поради натрупани санкции, които се очакваше да бъдат отменени. По-късно той изчезна напълно, не оставяйки уникален идентификатор, а само няколко публикации, видими в кеша на Гугъл. ACBG създаде нова страница във Фейсбук на 31 август 2022 г.

Това не спря злоупотребата. Година по-късно, през август 2023 г., изглежда, че троловете може да са бомбардирали модераторите на Фейсбук с оплаквания, като техните тактики съответстват на цензурните практики на Кремъл, които сме изучавали по-рано. Този път причината беше публикация, обсъждаща премахването на паметника на Съветската армия в София. Публикацията съдържа изображения на млад мъж в традиционно руско военно облекло, протестиращ срещу премахването на паметника. АСБ обаче посочи и скорошни изображения от профила на лицето в Инстаграм, собственост на Meta, показващи го облечен в нацистка униформа. Намерението зад показването на такива изображения беше да се изобличи индивидът като нает актьор без вярност към каквато и да било кауза. Въпреки това и въпреки че изображението е в съответствие с указанията на Фейсбук и не съдържа символи на свастика, снимката се превърна в проблем под предлог, че нарушава правилата на Meta за съдържание от опасни лица и организации.

Сенчести забрани

Последиците от подобни действия подчертават мощна стратегия за ограничаване на страница или акаунт във Фейсбук. Вместо да се прибягва до открито затваряне или цензура, което може да привлече вниманието, предпочитаният подход обикновено включва намаляване на видимостта. Това може да доведе до рязко намаляване на харесванията и по-ниска ангажираност като цяло, като същевременно прави предизвикателство доказването на вина и съответно подаването на сериозна жалба. Този път в резултат на такава тактика на цензура беше издадено предупреждение за потенциално изтриване с твърдението, че се разпространява нацистка пропаганда. Така страница, която възнамерява да разобличи лица, печелещи от нацистка пропаганда, в крайна сметка беше наказана за предполагаемо популяризиране на такава пропаганда.

След това на 14 ноември 2023 г. Фейсбук премахна друга публикация от страницата на ACB, този път включваща петиция в подкрепа на закриването на Руския културен център в София. Фейсбук посочи речта на омразата като причина, въпреки липсата на каквато и да било реч на омразата в публикацията. Съдържанието включваше само линк към петиция заедно със снимка на хора, държащи табели с надпис „Руски терорист, вън от Украйна“ пред Културния център. Вследствие на това страницата получи предупреждение, сигнализиращо за предстоящо изтриване при следващи нарушения.

Този казус дава представа за гъвкавите и адаптивните тактики, използвани в проруската хибридна война в България. Нашето предположение е, че прокремълските тролове бомбардират модераторите с искания да свалят съдържание, което смятат за проукраинско или антируско, а това води до прекалено агресивно поведение на модераторите, когато забраняват публикации.

Статията е публикувана тук 👉 https://tol.org/client/article/unveiling-stealth-warfare-on-facebook-in-bulgaria.html Превод със съкращения – Вестник „Българска армия“

Авторът работи като анализатор в Центъра за изследване на демокрацията в София, като се фокусира върху медиите и завладяването на държавата, злонамереното чуждо влияние и дезинформацията.

Най-ново

Единична публикация

Избрани