Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Йеменските бунтовници хуси представиха ракета с твърдо гориво „Палестина“, която прилича на иранската хиперзвукова

[post-views]
the Iranian hypersonic

Йеменските бунтовници хуси представиха нова ракета с твърдо гориво в арсенала си, която наподобява по-рано показана от Иран ракета, която Техеран описва като летяща с хиперзвукова скорост, предаде Асошиейтед прес.

В понеделник бунтовниците изстреляха новата си ракета „Палестина“, снабдена с бойна глава, боядисана като палестински кариран шал „кефия“, към израелското пристанище Ейлат в южната част на залива Акаба. Атаката задейства сирените за въздушно нападение, но не се съобщава за нанесени щети или ранени.

the Iranian hypersonic
Хиперзвукова ракета „Фатах“ на изложение в Техеран. Според иранската IRGC, първата хиперзвукова ракета на Иран има обхват от 1400 километра и скорост от9 974 до 11 509 мили на час

На кадри, публикувани от хусите късно в сряда, се вижда как „Палестина“ е вдигнат на нещо, което изглежда е мобилна пускова установка, и се издига бързо във въздуха, а от двигателя й излизат кълба бял дим. Белият дим е често срещан при ракетите с твърдо гориво.

Ракетите с твърдо гориво могат да бъдат подготвени и изстреляни по-бързо от тези с течно гориво. Това е ключова грижа за хусите, тъй като през последните месеци техните ракетни площадки бяха многократно обект на нападения от страна на САЩ и съюзническите сили заради атаките на бунтовниците срещу корабоплаването през Червено море. Един такъв удар порази хусите още преди те да успеят да изстрелят ракетата си, разяснява АП.

От своя страна хусите описаха ракетата „Палестина“ като „местно производство“. Не е известно обаче хусите да притежават способността да произвеждат сложни ракети и системи за насочване на място в Йемен, най-бедната страна в арабския свят, която е обхваната от война от началото на ХХ в., коментира АП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани