Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кремъл обвини Макрон в повишаване на напрежението в Европа след изявлението за изтребителите „Мираж 2000“

[post-views]
Кремъл обвини Макрон в повишаване на напрежението в Европа след изявлението за изтребителите „Мираж 2000“

Кремъл обвини френския президент Еманюел Макрон, че усилва напрежението в Европа с това, което нарече крайно провокативни изявления за Украйна, предаде Ройтерс, цитирайки руската държавната информационна агенция РИА.

РИА цитира говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който заяви, че Макрон е заявил абсолютната си подкрепа за Киев и готовността си за пряко френско участие в конфликта в Украйна.

„Трябва да кажем, че г-н Макрон демонстрира абсолютна подкрепа за украинския режим и заявява, че Френската република е готова да участва пряко във военния конфликт“, заяви Песков пред руски новинарски агенции, цитиран от АФП.

Френският президент обяви „ново сътрудничество“ с Киев, с „продажбата на Мираж 2000-5“, като обучението на украинските пилоти във Франция ще започне това лято, с цел те да бъдат готови до края на годината.

Той също така посочи, че Франция е предложила да обучи 4500 украински войници на своя територия.

Френският държавен глава отрече, че тези мерки са „фактор за ескалация“. „Да отидеш и да обучиш някого в Западната зона, която е свободна зона в Украйна, това не е агресия“, каза той.

Френско-руското напрежение продължи да се увеличава, откакто Макрон повдигна въпроса за изпращане на френски инструктори в Украйна и не изключи възможността за изпращане на френски войници там, отбелязва агенцията.

От своя страна Кремъл заяви, че не изключва възможността да извършва удари срещу тези френски военни, ако те бъдат изпратени в Украйна.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани