Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На „Корен“ нямаше само кораби

[post-views]
На „Корен“ нямаше само кораби

С бойна стрелба завърши най-голямото учение на Сухопътните войски за тази година

На „Корен“ нямаше само кораби

Впечатляващо бе участието на формирования в многонационалното тактическо учение на Сухопътните войски  „Тракийски воин-24“. На полигон „Корен“ бяха батальони и дивизион от 2-ра механизирана бригада, като щаб на дивизия –  представители на Командването на СВ, клетка за отговор от 61-ва механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти, противотанков дивизион и реактивна батарея от състава на 4-ти артилерийски полк, инженерна рота от 55-и инженерен полк, рота за специална и санитарна обработка, огнеметно-димов взвод и отделения за радиационно и химическо разузнаване от 59-и батальон за ЯХБЗ и Е, разузнавателна рота от 1-ви разузнавателен батальон, алпийска рота от 101-ви алпийски полк, 78-и батальон за осигуряване и батальона за комуникационно-информационна поддръжка, логистичен модул от 110-и логистичен полк.

командирът на СВ генерал-майор Деян Дешков, заместник-командирът на СВ бригаден генерал Пламен Йорданов и командирът на 2-ра бригада бригаден генерал Мирослав Костадинов                                                Фото Красимир Тодоров

ВВС участваха с личен състав и летателни средства за непосредствена авиационна поддръжка и авиомедицинска евакуация от авиобазите „Безмер“ и „Крумово“. Голям интерес предизвикаха двете пускови установки HIMARS от 1-ви дивизион на  181-ви артилерийски полк от Националната гвардия на щата Тенеси от САЩ. Така че може да се каже – само кораби нямаше на „Корен“. Имаше и екипи от ВМА, служба „Военна полиция“, преподаватели и слушатели от ВА „Георги С. Раковски“, офицери и курсанти от НВУ „Васил Левски“ и екип за гражданско-военно сътрудничество от армията на САЩ. Освен на „Корен“ в рамките на „Тракийски воин-24“ на полигон „Ново село“ действаше Многонационалната бойна група на НАТО в България. Комуникацията между полигоните  и управлението на формированията се осъществяваше чрез сателитни терминали от глобалната система Starlinк. Използвани бяха безпилотни летателни средства на маневрените формирования на СВ. Показана бе безпилотната летателна система AQUILAS. Общо на двата полигона участваха над 2000 военнослужещи и до 700 единици техника.

Офицер, планиращ учението, бе командирът на СВ генерал-майор Деян Дешков, офицер, провеждащ учението, бе заместник-командирът на СВ бригаден генерал Пламен Йорданов, а заместник-началникът на щаба по операциите на СВ полковник Ивайло Иванов изпълняваше длъжността директор на учението.

Започнала е контраатаката за  унищожаване на противника и възстановяване на целостта на отбраната

Темата на „Тракийски воин-24“ бе „Участие на 2-ра механизирана бригада в отбранителна  операция в национален  и съюзен формат“. Затова и усилията по време на учението бяха насочени към повишаването на уменията на командванията на СВ и на 2-ра бригада за планиране и водене на национална операция с преход към съюзна отбранителна операция, повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействието със съюзните формирования.

Но да проследим събитията на „Корен“. От 25 май като част от „Тракийски воин-24“ се състояха тактическите учения на разузнавателната рота, ротата за комуникационна и информационна поддръжка от щабния батальон и на ротата за хоризонтални конструкции от батальона за защита на силите от 2-ра механизирана бригада. Противотанковият дивизион на 4-ти артилерийски полк проведе тактическото учение  „Рапира-24”, като изпълни задачи по поразяване и унищожаване на танкове и бронирани цели. Друго учение бе на 3-та батарея на реактивния дивизион, също от 4-ти полк. Батальон от 110-и логистичен полк осъществи свои специфични задачи.

Самолети Су-25К  оказваха непосредствена авиационна поддръжка

И от 1 до 3 юни се състоя тактическото учение с бойна стрелба „Ответен удар-24” на 2-ра механизирана бригада като етап от „Тракийски воин-24”. Провеждащ „Ответен удар-24“ бе командирът на бригадата бригаден генерал Мирослав Костадинов. По създадената условна тактическа обстановка той трябваше да вземе решение за прегрупиране на второешелонния си батальон, усилен с танкова рота, и като използва отпуснатия авиационен ресурс и ресурса в негов интерес на реактивната артилерия на старшия командир да проведе контраатака от рубежа на позициите на отбраняващите се първоешелонни формирования, унищожи противника и възстанови целостта на отбраната.

В бойната стрелба участваха 31-ви механизиран батальон, командван от майор Георги Пасков, 38-и механизиран батальон с командир подполковник Кристиян Карабов и 20-и самоходен дивизион с командир подполковник Димитър Полихронов от състава на 2-ра бригада. Те бяха усилени с реактивна батарея от 4-ти артилерийски полк и танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти. Действията им бяха поддържани по въздух от два щурмови самолета Су-25К от авиобаза „Безмер“. Възхищение предизвика стрелбата на двете  пускови установки HIMARS.  Тази система е с разчет от трима военнослужещи, има възможност да води огън на 360 градуса, като минималното разстояние за стрелбата е 8 км, а максималното достига до 500 км. Важно е да се отбележи, че при разстояния на стрелбата до 300 км точността на попаденията е до 1 м.

Пускова установка HIMARS

На 4 юни в Деня за демонстриране на способности респектиращо бе присъствието на гостите. Действията на воините и формированията на полигон „Корен“ наблюдаваха заместник-министри на отбраната, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, командирът на СКС, командирите на видовете въоръжени сили, военнослужещи от САЩ и Италия, командири на военни формирования, генерали и офицери от запаса. 

При закриването на учението командирът на СВ генерал-майор Дешков поздрави всички участници за отличните представяне и професионализъм, проявени по време на учението, като заяви, че те са доказали готовността си да изпълнят всяка задача, поставена пред тях, независимо от терена и условията. И че с гордост са били наблюдавани синхронизираните съвместни  действия и високата дисциплина, резултат от усилената им предварителна подготовка.

Учението беше впечатляващо

Генерал-лейтенант Михаил Попов

Генерал-лейтенант Михаил Попов – заместник-началник на отбраната:

Това, което видяхме, е впечатляващо. Наблюдавахме част от процеса по усилване на източния фланг на НАТО. Той започна с формирането на многонационалните бойни групи. Една такава бойна група бе развърната в България с рамкова страна Италия. Първият етап беше интегриране на тактическо ниво, а сега виждаме важния процес по интегриране в системата за командване и управление под българско командване и изпълнение на тактически и оперативни задачи. Това е ценен етап, тъй като е надграждане на способности. Доволен съм, че командването на Сухопътните войски постигна много добри резултати. Бяха уточнени и областите, в които имаме проблеми, и които ще решим. А това, което е необходимо като модернизация, ще бъде ясно като изводи от учението „Тракийски воин-24“.

      Полковник Ивайло Иванов

      Полковник Ивайло Иванов – заместник-началник на щаба по операциите на СВ и директор на учението „Тракийски воин-24“:

Учението бе планирано и се проведе на няколко нива и по няколко направления. Първото ниво е Командването на СВ, като щаб на национална дивизия. Следващото ниво е 2-ра механизирана бригада заедно с придадените и поддържащите формирования. И третото ниво са батальоните, дивизионите, ротите и батареите от формированията на СВ, както и средствата за авиационна поддръжка от ВВС.

Първото направление, по което фокусирахме усилията си, бе за повишаването на уменията на Командването на СВ като щаб на национална дивизия и командването на 2-ра бригада за планиране и водене на отбранителна операция и преход от национално отбранителна към съюзна операция. Следващото направление бе повишаването на оперативната съвместимост и взаимодействието с нашите съюзници. Третото направление – в рамките на това учение проведохме няколко експеримента за усъвършенстване на нашата система за командване и управление. Следващото направление, което експериментирахме, бе широкото използване на безпилотни летателни системи. И петото направление бе интегрирането на процеса на планиране и водене на операцията с нашите съюзници.

                                  

        Полковник Митко Балтов

Полковник Митко Балтов – заместник-командир на 2-ра бригада и ръководител на стрелбите на „Тракийски воин-24“:

По време на стрелбите предизвикателство бе синхронизацията по време и място, както и по задачите. Нашите процедури малко се разминават с тези на коалиционните ни партньори и трябваше да синхронизираме времената. Изпълнихме всичко, което беше планирано. Досега съм бил ръководител на стрелбите на учения и имам опит и с ВВС, но не и в такъв голям формат –  с коалиционни партньори и стрелба с пускови установки HIMARS. Доволен съм, че хората са живи и здрави, дадоха всичко от себе си, за което им благодаря.

                                       

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани