Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Огнен чувал на „Ново село”

[post-views]
Огнен чувал на „Ново село”

Пълен синхрон и устрем за победа демонстрираха военнослужещите от многонационалната бойна група в България

Воините от ротата са в готовност да преградят със стрелба пътя на противника

Отбранителна операция, увличане на противника в „огнен чувал” и победна контраатака демонстрираха участниците от многонационалната бойна група в България по време на

най-голямото тактическо учение

на Сухопътните войски за годината – „Тракийски воин 24”. Мащабната учебна проява се разигра паралелно на полигоните „Корен” и „Ново село”.

Старши лейтенант Стоян Спасов

В продължение на няколко дни военнослужещи от държавите, представени в Многонационалната бойна група, тренираха отбрана, контраатака, настъпление на полигон „Ново село”. Десетки бойни машини, танкове, артилерийски установки, специализирани автомобили маневрираха по опаленото от жегата и сушата бойно поле, действайки в синхрон по изпълнението на тактическите задачи. България беше представена от механизирана рота с командир старши лейтенант Стоян Спасов. Формированието е от състава на 31-ви механизиран батальон, който е част от Втора механизирана бригада на Сухопътните войски.

С пълна газ МТЛБ-то изскача от траншеята и се устремява в атака

Ротата зае ротен опорен пункт на левия фланг в бойния ред на многонационалната бойната група. Задачата на воините беше да спрат настъплението на условния противник, да му нанесат максимални поражения в жива сила и техника, да го задържат и да помогнат бойната група да се организира в контраатака.

Разположени в траншеи и окопи в ротния опорен пункт,

укрити и маскирани до пълно сливане с терена

воините и машините бяха готови да се устремят в контраатака. Според заместник-командира на многонационалната бойна група в България подполковник Иван Бонев, който е и командир на 31-ви механизиран батальон, целта е на първо място да се повиши оперативната съвместимост между българските военнослужещи и тези от контингентите на коалиционните партньори (интервю с подполковник Бонев четете на стр. 7 – б. р.).

Докато българските воини очакваха своя ред, за да се устремят в контраатака, на бойното поле действаха формированията на другите участници в бойната група. Те умело разиграваха отбранителни и настъпателни дейности, като нанасяха поражения на противника. Полигонът ехтеше от грохота на тежките машини, които  в синхрон овладяваха нови позиции, прегрупираха се и умело изпълняваха задачите си според учебния сценарий.

Прозвуча команда и бойците от българската рота като един заеха местата си в бойните машини МТЛБ. Последваха устремно излизане на бойната техника от траншеите и неудържимо настъпление заедно с десетки други машини на съюзните контингенти. С общите действия на всички участници в учението условният противник бе победен.

„Смятам, че

военнослужещите се представиха много добре

Всички задачи, поставени пред ротата, бяха изпълнени в пълен обем. Военнослужещите показаха мотивация и хъс. Доказаха, че са професионалисти”, сподели пред военните медии старши лейтенант Спасов. Ротата, която той командва, участва в многонационалната бойна група от 1 февруари тази година, като всички военнослужещи се стремят да надграждат способностите си и да обменят опит с колегите си от другите нации. Според офицера желанието за служба сред подчинените му е много високо. Съставът на формированието е попълнен на 100%, няма некомплект. В ротата служат в общ строй както бойци с опит от мисии, така и новобранци, които сега започват професионалния си път под пагон. Но всички са обединени от желанието да допринесат за общия успех на воинския колектив.

В изпълнението на задълженията наравно с колегите си мъже се включват пълноценно и дамите под пагон. Почти на всяка длъжност има жени военнослужещи, като дори в някои области надминават постиженията на мъжете, изтъква старши лейтенант Спасов. Офицерът е категоричен, че предстоящото увеличение на заплатите на военнослужещите от началото на 2025 г. ще бъде мотивиращ фактор за младите хора да постъпят в Българската армия.

Воините поддържат и завидна спортна форма. „Голям процент от военнослужещите участват във военни шампионати. Мнозина практикуват различни спортове в свободното си време. Смятам, че

спортът е на високо ниво

в ротата”, казва старши лейтенант Спасов. Той самият е от Търговище. През 2020 г. Завършва Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски”, специалност мотопехотни и танкови войски. Разпределен е в 31-ви механизиран батальон – Хасково, където служи и досега.

Като ротен командир, особено в многонационалната бойна група, му остава малко свободно време, но би желал да го запълва с повече пътувания. Старши лейтенант Спасов е убеден, че в практиката си след НВУ младите офицери трябва да наблегнат на работата с хората и психологията в този процес.

При офицерите и командирите това е основополагащото – да можеш да работиш с всякаква категория военнослужещи – мъже и жени на различна възраст, с различни потребности и интереси, категоричен е командирът. Той допълва, че, докато ротата е част от многонационалната бойна група, ѝ предстоят още няколко учения.

Действията на полигон „Ново село” бяха видеотранслирани на живо в реално време до полигон „Корен”. Това се извършваше с камера, позволяваща 40-кратно увеличение и монтирана на камион. Екипът се ръководеше от полковник Георги Тачев, който е началник на сектор в отдел „Комуникационно-информационни системи” в Командването на Сухопътните войски. „Камерата осигурява

достатъчно добра видимост

от порядъка на 3–4 км. Има възможност, ако се направят записи, тази информация да бъде използвана за обучение или за разбор на самото учение”, каза полковник Тачев.

Гласуването на воините на евроизборите е осигурено

Създадена е организация военнослужещите от многонационалната бойна група в България да упражнят правото си на глас в насрочените избори за Европейски парламент на 9 юни. Това заяви за в. „Българска армия” заместник-командирът на многонационалната бойна група подполковник Иван Бонев.

Българските воини ще имат възможност да гласуват по реда, предвиден в нашето законодателство. „За всички останали контингенти от държави от Европейския съюз има старши национални представители, които са влезли във връзка с техните посолства и представителства на територията на България и са осигурили правото на воините да гласуват в изборния ден. Ние като командване на бойната група сме осигурили време в неделя, за да могат всички, които имат желание, да упражнят правото си на глас”, поясни подполковник Бонев.

Той допълни, че има специфика в гласуването на отделните държави. „Като пример ще дам Гърция – те въвеждат нова система на гласуване и техните военнослужещи вече са гласували онлайн предварително. Така че при тях вече е факт. А всички останали по указания на националните си командири ще имат възможност да упражнят правото си на глас, ако имат такова желание”, обобщи заместник-командирът на многонационалната бойна група.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани