Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заместник-министърът на отбраната Аделина Николова участва в Балканско-Украински форум на отбранителните индустрии

[post-views]
Заместник-министърът на отбраната Аделина Николова участва в Балканско-Украински форум на отбранителните индустрии

„Днешният форум е добра възможност за укрепване на сътрудничеството и за създаването на нови бизнес контакти между отбранителната промишленост на Украйна и България“. Това каза заместник-министърът на отбраната Аделина Николова в приветствието си към участниците в Балканско-Украинския форум на отбранителните индустрии, днес 7 юни.

„Провеждането на този форум в Пловдив е в унисон с общите усилия за засилване на отбранително-индустриалното сътрудничество между Европейския съюз и Украйна. Тези усилия са фокусирани не само върху предоставянето на устойчива военна подкрепа на Украйна, но и в дългосрочен план – към по-добро посрещане на нуждите на украинската отбрана и промишленост“, каза заместник-министър Николова.

Тя изтъкна заслугата на българската отбранителна индустрия в подкрепа на усилията на Украйна в първите критични месеци на войната и подчерта, че в рамките на Европейския съюз активно се работи по идентифициране на конкретни инициативи за сътрудничество, споразумения и водещи проекти между европейската и украинската отбранителна промишленост.

„Тези общи и структурирани усилия се очаква да доведат до постепенната интеграция на украинската индустрия в Европейската отбранителна технологична и индустриална база“, заяви заместник-министър Аделина Николова и пожела успех на участниците в индустриалния форум.

Събитието се провежда в рамките на Международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус – 2024“ с подкрепата на Посолството на Украйна в Република България. На него присъстваха още извънредният и пълномощен посланик на Украйна Н. Пр. Олеся Илашчук, заместник-министърът на стратегическите индустрии в Украйна Сергей Боев, заместник-министърът на отбраната на Украйна Дмитро Клименков, заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински, директорът на Украинската отбранителна индустрия Херман Сметанин, представители на българската и украинската отбранителни индустрии.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани