Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руски военни кораби ще пристигнат в Хавана следващата седмица

[post-views]
Руски военни кораби ще пристигнат в Хавана следващата седмица

Четири руски военни кораба, включително атомна подводница, ще пристигнат в Хавана следващата седмица, заявиха кубински официални лица, посочвайки „историческите приятелските отношения“ между двете страни и в момент, когато напрежението ескалира заради военната подкрепа на Запада за Украйна във войната ѝ с Русия, предаде Асошиейтед прес.

Кубинското външно министерство съобщи в прессъобщение, че корабите ще бъдат в Хавана от 12 до 17 юни, като отбеляза, че нито един от тях няма да носи ядрено оръжие и увери, че присъствието им „не представлява заплаха за региона“.

Съобщението дойде ден след като американски официални лица заявиха, че Вашингтон следи руски военни кораби и самолети, които се очаква да пристигнат в Карибския басейн за военно учение. Те заявиха, че учението ще бъде част от по-широкия руски отговор на подкрепата на САЩ за Украйна.

Длъжностните лица заявиха, че руското военно присъствие е забележимо, но не е обезпокоително. То обаче се провежда в момент, когато руският президент Владимир Путин предположи, че Москва може да предприеме „асиметрични стъпки“ в други части на света в отговор на решението на президента Джо Байдън да позволи на Украйна да използва оръжия, предоставени от САЩ, за нанасяне на удари на територията на Русия, за да защити Харков, втория по големина град в Украйна.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани