Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски заяви, че единствено украинският народ може да реши дали е легитимен, не Путин

[post-views]
Зеленски заяви, че единствено украинският народ може да реши дали е легитимен, не Путин

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че неговата легитимност е призната и определена от украинския народ, и разкритикува руския си колега Владимир Путин за това, че я оспорва, предаде Ройтерс.

„Легитимността на президента Зеленски е призната от народа на Украйна … Нашият народ е свободен. Легитимността на Путин е призната само от другаря Путин“, каза украинският президент на съвместна пресконференция в Париж с френския си колега Еманюел Макрон.

Президентските избори в Украйна трябваше да се произведат тази пролет след изтичането на петгодишния мандат на Зеленски.

След началото на руската инвазия през февруари 2022 г. обаче в Украйна беше въведено военно положение, което забранява произвеждането на избори във военно време. Според украинската конституция президентът ще изпълнява правомощията си до избирането на нов държавен глава.

Путин няколко пъти заяви, че Зеленски е нелегитимен, след като през май петгодишния му мандат изтече.

Западните лидери не поставят под съмнение легитимността на Зеленски, а социолозите казват, че съществува консенсус сред украинците, че той трябва да остане на поста си до края на войната, посочва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани