Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Средновековен манастирски комплекс изненада Созопол

[post-views]
Средновековен манастирски комплекс изненада Созопол

Красимир ТОДОРОВ

Археологическият сезон през 2024 г. започна преждевременно.

Археологическият сезон в Созопол през 2024 г. започна преждевременно. При проучване на терена за строеж на бъдещата автогара археолозите попадат на средновековен манастирски комплекс. Първоначалното датиране го определя около XII-XIII век след Христа. Център на комплекса е еднокорабна църква с притвор. Северно и южно от нея е разположен христянски некропол. В околността, на терена са разкрити по-ранни археологически структури, датирани около II в. пр. Хр.  Проучването установява многопластов археологически обект, развиващ се в периода II в. пр.Хр –  XIII в.сл.Хр.

       За значимостта на обекта говори богатата стенописна украса на църквата, фрагменти от които са открити при проучването. На част от тях се виждат лица на трима светци с изписани имена, а също и части от молитви. Разкритите елементи ще бъдат проучени и реставрирани.

По време на репортажа проучвателите, под ръководството на научния ръководител на разкопките Явор Иванов и директора на Созополския музей Димитър Недев попаднаха на колективна находка от монети – скифати. При погребението на един от покойниците монетите са положени в краката на починалия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани