Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заместник-министърът на отбраната Аделина Николова връчи сертификати и дипломи на участници в Международното изложение за отбранителна техника „Хемус – 2024“

[post-views]
Заместник-министърът на отбраната Аделина Николова връчи сертификати и дипломи на участници в Международното изложение за отбранителна техника „Хемус - 2024“

08.06.2024

Заместник-министърът на отбраната Аделина Николова връчи днес, 8 юни, сертификати и дипломи на участници в 16-ото Международно изложение за отбранителна техника „Хемус – 2024“. Тя благодари на фирмите, производителите и организациите, които представиха своята продукция и технологични достижения, на организаторите на изложението – фондация „Хемус-95“ и дирекция „Политика по въоръженията“ в Министерството на отбраната, и на домакините – Международен панаир Пловдив.

По-рано днес военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции демонстрираха различни техники, тактики и процедури, тренирани и прилагани от Специалните сили. Те представиха действия с бойни кучета – придвижване и стрелба от различни положения на водачите и задържане на нарушител, оказващ съпротива във и извън автомобил. Демонстрациите предизвикаха голям интерес и заслужиха овациите на публиката. Оператори от Специалните сили демонстрираха стрелба от позиции на различни дистанции и от различни положения – прав, на коляно и легнал. Бяха показани и процедури при попадане на автомобил в засада, отразяване на нападението и изтегляне.

Днес приключи и двудневната работа на хекатон „Космос за зелена, устойчива и сигурна Европа“, в който участваха курсанти от трите висши военни училища, възпитаници на Военната академия „Г. С. Раковски“, студенти и любители на високите технологии, софтуера и изкуствения интелект в областта на отбраната и Космоса.

В 16-ата специализирана изложба за отбранителна техника „Хемус – 2024 – отбрана, антитероризъм и сигурност“ участваха над 150 фирми и организации от 25 държави, от които 80 бяха български. По покана на министъра на отбраната изложбата посетиха над 20 чуждестранни делегации от различни държави, Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване и Международния секретариат на НАТО.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани